• t_robert
    #6
    a helyzet az, hogy tök mindegy, hogy mit teszünk a jég akkor is el fog olvadni. ugyanis az olvadás úgy 20 ezer éve tart, ahogy olvadunk kifele az utolsó jégkorszakból. 14 ezer éve meg intenzívebb az olvadás .
    Például úgy 6-8000 éve a mai Adriai tenger északi fele gyakorlatilag szárazföld volt az olasz Appenninek és a Dinári hegység közti mélyebb síkság. Aztán az évezredeken át emelkedő tenger előöntötte a területet. ma úgy átlagosan 20 méteres víz takarja. (miközben folyamatosan hordja be a hordalékot a Pó folyó. Velence menthetetlen. Szar helyre építették az ősök. Mire befejeződik az olvadás több tucat méter víz fogja ellepni a várost. Vagy például régen a Fekete tenger és a földközi tenger se volt összekötve a márványtengeren keresztül és a Boszporusznál. A mai fekete tenger egy nagy édes vizi tó volt. Aztán valamikor a i.e. 5600 környékén áttört a mai szorosnál az emelkedő tenger és egy jórészt sós vizű tengerről beszélünk tó helyett. Ideje volna végre reálisan tudomásul venni, hogy nem az emberiség okozza a klima változást, hanem az tőlünk függetlenül zajlik 20 ezer éve. Amikor az emberiség letelepült a mai szigeteken és tengerparti területeken nem tudta, hogy amit ott lát és használ terület az egy potenciális uszoda. Nem klima katasztrófa történik, hanem egy szokásos ciklikus klima változás. ami már sokszor megtörtént. úgy pár százezer éves ciklusokban. Egyszer tökig befagy a föld máskor meg szinte teljesen kiolvad. Mellesleg pont ez tette lehetővé az emberi civilizáció kialakulását. a kiolvadó jég miatt több 10 millió négyzetkilométeren olvadt el a jég és váltak a területek az életre alkalmassá. Állattenyésztés, mezőgazdasági művelés és tette lehetővé az emberek letelepedését és társadalmak civilizációk kialakulását. ha nincsen klima változás, ma nincsen emberi civilizáció. Ma is mamutokat kergetnénk a jeges hómezőkön prémekbe burkolozva kis csoportokban.
    Persze annyi azért feltétlenül igaz, hogy tevékenységünkkel gyorsítjuk a folyamatot, de ha nem tennénk semmit vagy nem létezne emberiség, akkor is lezajlana a kiolvadás. Ideje lenne tényleg befejezni a klimahisztit, mert egy tőlünk független ismétlödő folyamat újra és újra. Némi lassitást tudunk elérni, de megállítani nem lehet. Így ideje volna azon agyalni, hogy hogyan alkalmazkodjon az emberiség az elkerülhetetlen folyamatokhoz. Nyilván vagy 100-200 millió embernek át kell költözni más területekre, ha nem akar úszni. meg kell változtatnunk a mezőgazdaságunkat, változni fognak a társadalmak a gazdaság és egy csomó minden. Klímahisztivel nem jutunk sehová. Amúgy is mindmeghalunk......