• defiant9
  #230
  "Szerintem azért némileg kedvezőbb az alapfeltevés szempontjából a kép."
  Nagyon nem. Te éppen állandóságot akartál sugallni a valóság pedig az hogy az utóbbi időben sorra dőlnek a rekordok ami korábban nem volt igaz, ez a saját "nem igaz" soraid alpján is látható. Az ebben az időtávban kellően pontos csak földefelszíni adatokkal tartalmzó grafikon, ami alapján pedig még több a nem igaz sor (a világóceánokról csak a műholdak korából vannak megbízható adatok).

  "de az ottani klíma és más területek klimatikus változásai között korreláció feltételezhető"
  Mi most a globális kílmáról beszélünk, nem pedig sokezer helyi grafikonról amik közt biztos lehet olyat találni ami igazol valamit, A világra vetítve a trend egyértelmű, a vak is láthassa.

  „pl. az ausztrál bozóttüzekkel kapcsolatban is olyan döntésnek, intézkedésnek, amit meg kell tennünk a következő években?”
  Lokálisan leginkább annyit tehetnek hogy rendszeresen felégetik az elszáradt vegetációt hogy ne lehessen ekkora kiterjedésű a tűz, több tűzoltó felszerelésbe invesztálnak. Globálisan pedig visszafogjuk a CO2 kibocsátást(konkrétan pl. nem olcsó szénerőművet építünk hanem egy drágább alternatívát, aki nem így tesz annak pedig adót teszünk az exportjára), ehhez persze nem Trump féle vezetőkre van szükség.

  „Egy határozott kisebbség vitatja.”
  Ez nem pontosítás, a konszenzus szó soha nem jelentette azt hogy mindenki egyetért és nincs különvélemény. Szükséges is a kritikus megközelítés, amikor ennek megléte esetén alakul ki egy konszenzus akkor tudhatjuk hogy az ellenvélemények is megmérettetésre kerültek, nem kerültek esetlegesen kicenzúrázásra.

  „cikk szerint a PONR átlépése már megtörtént”
  Ahogy mondtam erre még kevesebb a bizonyítás, ehhez ugyanis tényleg szükség lenne a működő globális modellre. Ahogy melegszik az klíma úgy fognak erősödni ezek a hangok a PONR-ről, de perpill ez nem igazolt, erről nincs erős konszenzus. Mostanában 1,5C-2C –s számokat hallani leginkább PONR-nek amiből kb. 1-et már abszolváltunk. Számomra ebből csak annyi ami biztos hogy a rendszerben vannak olyan visszacsatolási potenciálok amik képesek a trend irányába mozgatni a rendszert további ’külső’=emberi hatás nélkül is. Addig legjobb ha nem ugrálunk ameddig nem tudjuk milyen vastag jégen tesszük ezt.