• defiant9
    #228
    "150-200 éve gyak majdnem minden évtizedről el lehet mondani, hogy ebben az utolsóban volt a mérések kezdete óta a legmelegebb 3-5 év"
    Nézzük:1900-1910 nem igaz
    1910-1920 nem igaz
    1920-1930 nem igaz
    1930-1940 igaz
    1940-1950 igaz
    1950-1960 nem igaz
    1960-1970 nem igaz
    1970-1980 nem igaz
    Innen aztán beindul az emelkedés. Összegezve, hamis az állandóságot sugalló megállapítás.

    "De azért vannak trendek azt lássuk be."
    Vannak, csak Grönland ilyen szempontból éppen nem egy releváns hely.

    "Az előtt eldöntötték, hogy az emberi CO2 kibocsájtás a felelős, és katasztrofális szintű változás vár ránk, minthogy ezt a tudomány igazolja."
    Jelenleg sem egyértelműen a helyzet és még jóideig nem lesz tökéletes modellünk. A korlátozott rendelkezésre álló információ alapján kell dönteni. A konszenzus pedig arra mutat hogy emberi tevékenység, nem azt hogy nap, vagy hogy ez a természetes folyamat. Probléma nem azzal van aki kevés információ alapján hozott később is jónak minősülő döntést hanem azzal aki már sok információ megléte esetén is inkább tagad.

    "akkor az egész tudományos megalapozottsága, a modellek megkérdőjelezhető."
    Attól még tudományos a modell hogy 3,4,5 szigmás a statisztikai ingadozás:
    A FÖLDFELSZÍN HŐMÉRSÉKLETÉNEK MELEGEDÉSE AZ EMBERI TEVÉKENYSÉG KÖVETKEZMÉNYE, ENNEK BIZONYOSSÁGA A TUDÓSOK SZERINT ELÉRTE AZ ÖT SZIGMA SZINTET, VAGYIS A TUDOMÁNYOS STATISZTIKAI MÉRŐMÓDSZER AZON SZINTJÉT, MELYET PÉLDÁUL 2012-BEN A HIGGS-BOZON FELFEDEZÉSEKOR ALKALMAZTAK.

    "Mert ha nem, és már rég a vízpára mennyiségének öngerjesztő növekedése, a jégtakaró/sivatagok visszahúzódása miatti albedő változás visz mindent és a CO2 korlátozással nem érünk semmit!"
    Így van, a PONR átlépése után már csak szemlélők vagyunk a jelen technológiai szintünkön. És itt jön be amit mindig hangoztatok, hogy addig nem játszunk a CO2-al (sem) ameddig nem ismerjük pontosan a hatását. Vagy átléptük már a point of no retrurn-t, vagy nem, vagy a jövőben fogjuk, erre még kevesebb a bizonyosságunk, tehát racionális döntés hogy tegyünk meg amit lehet az elkerülésére, és pl. nyúljunk a zsebünkbe és ne olcsó szénerőművet építsünk.