• defiant9
  #225
  "Itt meg egy kicsit átfogóbb kutatás eredménye"
  A kép mellé magyarázatnak pedig azt írják hogy vulkán+emberi tevékenység, nem pedig napciklus:
  Many of the changes in land-surface temperature can be explained by a combination of volcanoes and a proxy for human greenhouse gas emissions. Solar variation does not seem to impact the temperature trend.

  "a földi klímában, amiből a jelenlegi melegedési időszak, sem a melegedés ütemében, sem a jelenlegi maximális hőmérsékletben még nem igazán lóg ki."
  Ugye a -30 fok láttán megvan hogy az ábra Grönland központi részére vonatkozik, nem pedig a földi klímára? Tehát ez a megállapítás így nem tehető meg a kép alapján. Grönlandon egyébként éppen 2019-ben állították be minden időg hidegrekordját -66 C fokkal. ebből is látszik hogy egy lokális eredmény simán szembe is mehet a globális trend-el. (a rekordot a polar vortex gyengülésével magyarázzák). Grönland hőmérséklet változása elszakadt a globális trendtől, igazándiból itt nincs is felmelegedés, ami azért szerencsés, mert jég az viszont van.

  "De miért van ez a görcsös ragaszkodás, hogy egy kiba összetett rendszer változásait egyetlen tényezőre vezetjük vissza?"
  Nincs görcsös ragaszkodás, jelenlegi adatok alapján erre jutottak, ha jön valaki és bizonyítja ellenkezőjét akkor módosítják az álláspontot.

  „Tagadod, hogy a naptevékenység, még viszonylag csekély változásainak is hatása van a klímára? Hmmm. Mert ha igen, az szerintem elég tudománytalan hozzáállás.”
  Csakhogy ezt senki nem tagadta. Csak azt hogy jelenleg ez lenne az ok. Egyébként ha azt látom hogy egyik oldalon hogy ciklikus ezreléknyi változások vannak a másik oldalon meg százaléknyiak és a változások iránya eltér akkor elég racionális a megállapítás hogy a két paraméter közt alacsony a korreláció. Ellenben azokkal akik itt azt hangoztatják hogy nap, nap, nap.

  „Foglalkoznunk kell a felszín albedójával…”
  Meg még egy rakat paraméter kellene, élen az áramlás változások előrejelzésének pontos modelljével. Ennek előállítására perpill senki nem képes.

  „1.2 g vízpárát tartalmaz köbméterenként, ehhez képest a 20 fokos 17 g-ot!”
  Valóban, ilyenek miatt szokás azt mondani hogy point of no return. Meglököd a rendszert amiben ha van egy pozitív visszacsatolás akkor a többit már megoldja magában (gyufa és az erdőtűz esete)
  Utoljára szerkesztette: defiant9, 2020.01.12. 18:13:59