• NEXUS6
  #219
  Ezzel maximálisan egyetértek, pár évnyi változás adataiból nem lehet kiindulni. De meg kell ismételnem, hogy mióta tudományosan elfogadható minőségű valamilyen mérőállomás hálózatunk létezik (kb 150 éve) szinte minden évtizedre el lehetett mondani, hogy ebben volt a mérések kezdete óta mért legmelegebb 3-5 év. A hőmérséklet emelkedés trendszerű.
  De lépjünk vissza még vagy 10 lépést próbáljunk proxiadatokat (nem közvetlen hőmérsékleti adatokat) valahonnan szerezni, pl a jó vastag grönlandi jégből, és a kapott eredményeket esetleg vessük össze a civilizációk virágzásával/bukásával. Ekkor a következő diagramot kapjuk:
  LINK
  A forrás cikk foglalkozik a tenger szerepével is. Elsődleges szempontnak tartja, hogy tekintve, hogy a víznek 1000X akkora a hőkapacitása, és a mélyebb rétegek csak pár fokosak, a tenger, főleg hogy az albedoja 10% alatti, ezért képes elnyelni közvetlenül a napsugarak nagyrészét és pufferként szolgálni, szemben a levegővel, amely szinte teljesen átlátszó a bejövő napsugaraknak és a felszínről távozó hosszú hullámú sugárzásnak is a nagyrészét átengedi. Nézzük meg a hideg felhőtlen téli éjszakán 10 fokkal is sűllyedhet a hőmérséklet, miközben a folyók/tavak még napokig, hetekig tartják, lassan engedik ki az energiát, szinte tartják hőmérsékletüket.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2020.01.12. 01:06:06