• Blage7
    #26
    Hát nem tudom, ahogy mondtad, régen voltak demok, meg általánosságban kevesebb bugos játék került ki a fejlesztők keze közül, de a kalózkodás akkor sem volt visszaszorulva, sőt... Ezért is találták ki az újabb meg újabb DRM meg launcher rendszereket, ami sokszor inkább csak a tisztességes vásárló életét keserítette meg. Meg a demo amúgy sem garancia arra, hogy egy játék olyan lesz amilyen, lásd az Aliens: Colonial Marines vagy a Watch Dogs esetét. Meg arra sem garancia hogy a játék jól fog futni, ebben a témában személyes tapasztalatom is volt, a The Witcher első részével. A demo tükörsimán futott, végigjátszottam gond nélkül. Aztán megjelent a játék, és szaggatott mint a fene, még a legalacsonyabb beállításoknál is. A demok inkább arra vannak szerintem, hogy lásd hogy neked bejön e a játék vagy nem.
    30%-al alacsonyabb ár az biztos nem lesz, hiszen ahogy az eladási árak, úgy a fejlesztési költségek is nőttek, de egyébként lehet trükközni, attól függően hogy hol veszed meg. Például a Jedi: Fallen Order a PS Store-ban 18 ezer forintba került, én megvettem Amazonon 13 ezerért, ingyenes postával. Az meg véleményem szerint elég gyenge kifogás, hogy "csak azért töltöm le, mert nincs demo hogy megnézzem milyen a játék..." amikor manapság már rengeteg lehetősége van az embernek tájékozódásra. Régen voltak magazinok meg demok, ma vannak magazinok, weboldalak, videók, élő streamek és alkalmanként demok.
    Igen, az RDR2 PC-s indulása finoman szólva sem volt zökkenőmentes, de nem ez volt az első ilyen játék, gondolj csak a Batman: Arkham Knight-ra például, ami a mai napig nem fut normálisan sok PC-n. De még a legjobban összerakott játékok sem jelennek meg patchek nélkül, ott van pl. a The Witcher 3, ahhoz is volt már az első nap patch. És persze ott vannak az olyan játékok, amiket csak a kapzsiság miatt dobtak idő előtt piacra, lásd Assassin's Creed: Unity, Fallout 76 vagy a legújabb Ghost Recon, de ez más kategória.
    Summázva a dolgot, kalózkodás mindig is volt és mindig is lesz. Összerakhatod a legfaszább játékot a világtörténelemben, úgy is lesznek olyanok akik ingyen akarják megszerezni, lásd megint csak a The Witcher 3-t. Remek grafika, sok száz órára elég tartalom, nincsenek nagy, játékromboló bugok benne, nincs benne másolásvédelem, sok játékos szerint az RPG-k etalonja, több mint 200 díjat bezsebelt és mégis, sokan inkább csak letöltik. Vagy a Mass Effect 2, amit szintén az akkori legjobb RPG-nek tartottak és mégis háromszor-négyszer több letöltés volt PC-n mint eladott darabszám. StarCraft 2 szintén, várták az emberek mint a messiást, jó grafika, sok újdonság, továbbra is jó, kiegyensúlyozott multiplayer, az epizodikus kampány némileg rontott az összképen, de a játékkal a mai napig foglalkoznak és ismét csak, az eladásokhoz képest kb. háromszor annyi letöltés. És amíg így van, addig sajnos lehet kínlódni a másolásvédelemmel, launcherekkel, összeomlásokkal, patcheléssel...