• defiant9
    #10
    "Mert a helyzet az, hogy az államot meghekkelik a multik, és attól kezdve feléjük dől az asztal."
    Mik lennének a konkrét példáid? A multik tipikusan ágazati szabályozásokat tudnak elérni, pl. hogy lehessen lőfegyvert venni a wallmart-ban, vagy dohánylobbi enegdélyezteti a reklámot.(a siker mint látjuk felemás). Azonban ez méretfüggetlenül igaz minden fegyver és dohánytermelőre. Az államok akkor nyalnak be 1-1 multinak amikor az gyárépítési döntés előtt áll, ilyenkor licitálunk a szlovákokkak egymás alá hogy hol jöjjenek létre az adózó munkahelyek, ez piaci kereslet kínálat, az államnak kell a sok munkahely, ezért fizet. Viszont állam egyébként meg csomó olyan hitel programot is futtat amivel pont a <=KKV szintet támogatja (hasonló multi támogató programok nincsenek)

    "mert évről-évre nagyobb lesz a bürokrácia"
    Így ez sem igaz, pl. Orbán kormánynak is volt bürökrácia csökkentő intézkedései, ez egyébként tipikusab nemzeti hatóságok szintje, az EU hatása itt marginális. Tipikusan kisadózókat támogató KATA is nagyban támogatja a piacra lépést és éppen jelentős vesenyelőnyt biztosít a kisebb adóteherrel.
    Nem azért nem tudsz a Apple-el vagy az Intel-el versenyezni mert sok adatot kell a KSH-nak beküldeni, vagy a könyvelőt nem tudod fizetni, sőt még azért sem mert ne kapnál pént egy jó üzleti terv mögé. Az a fő gond hogy esélyed sincs versenyképes terméket gyártani. Ez ami évről inkább egyre igazabb ahogy a manufakturális gyártásból shifellődünk a tömegtremelés/robotizáció irányába. Már a mezőgazdasági termelésből is kiszorul az aki nem tud méretgazdaságos lenni, egy idő múlva meg az is akinek nem önvezető traktora van, hiába a jelentős őstermelői kedvezmény. Butaság az adminisztrációra meg a lobbikra fogni.