• NEXUS6
    #8
    A wikipédián elég jó szócikk kapcsolódik ehhez.

    Másrészt ugye felmerül a kérdés, hogy habár az élővilágban is vannak rá példák, azok inkább arra utalnak speciális környezetben jelentett ez a jelenség evolúciós előnyt, biztosította a faj fennmaradását. Pl. Mexikói Axolotl A kérdés, hogy a modern ember kialakulásakor vajon volt-e a neoténiának evolúciós előnye? Kialakulásakor pl. több hominida faj is együtt létezett a bolygón, amelyek mára eltűntek (kései homo erectus-félék, neandervölgyiek). Miért a modern ember tudott ezáltal jobban szaporodni, mi lehetett az a szelekciós nyomás ami viszont a többieket eltüntette?

    Ez a fenti állat azért is érdekes, mert az aztékok eredetmítosza is kapcsolódik hozzá: "Az axolotl elnevezés a nahuatl (azték) nyelvből származik, az egyik legelfogadottabb értelmezés szerint Xolotlhoz, a halál és egyben az újjászületés kutya alakú istenéhez köti a fajt. Az azték mitológia szerint az első embercsoportokat az istenek megölték, és egy Xolotl által hozott emberi csontból teremtették újra az embereket. Jelentése vízi kutya (atl=víz, xolotl=kutya)."

    Hmmm. Rémisztően erősen sugall valami Danikenes ősiidegenes lehetőséget az ember kialakulására. Szal, kicsit tudományosabban megfogalmazva: ha az ember egyik legfontosabb környezetátalakító tevékenysége a háziasítás, és ez az emberre is jellemző, akkor csak az a kérdés, hogy ki háziasította az embert? ;)
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.12.17. 22:20:47