• ostoros
    #29
    Ez ugyanaz, mint a tyúkudvarban. mindig van egy góré, aki elnyomja a többi kisebb, gyengébb, vagy félénkebb kakast, elzavarja őket a kajától és a tojóktól.. De ha a góré eltűnik, hetek alatt előlép egy újabb góré, gyakran az, aki eddig elnyomott volt és ugyanott folytatja ahol a másik abbahagyta. :)
    Az emberek is ilyenek. Naivitás azt hinni, hogy bármiféle szelekció csökkentheti az emberi agressziót, hiszen pont hogy az agresszív szaporodik jobban. Az aktív, a kezdeményező, a harsány, vidám, az agresszív magatartás formák közé tartozik. A félénk, a visszahúzódó, a szomorkodó, a csendes, az pedig a passzív magatartás formák közé tartozik.
    Na, kinek lesz nője? Aki nem barátkozik, aki félénk, és csendes? Nem.
    A világ az aktív magatartás formákat jutalmazza, a passzívakat bünteti. Sőt, ezt még a média is sulykolja, légy aktív, valósítsd meg önmagad, "megérdemled" , vedd el!, szerezd meg! stb.

    Bármiféle szelekció, ami fizikai agressziót bünteti, csak annyit érhet el, hogy az agresszió onnantól nem fizikai lesz. Valójában még annyit sem, mert majd recesszíven tovább öröklődik, mert a visszafogott agresszió ELŐNYÖS az egyén számára. A társadalom már más kérdés, bár ott is figyelembe kell venni, hogy a TÚL békés társadalmakat kiirtják a történelem során.

    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.12.26. 14:28:15