• NEXUS6
    #12
    Evolúciós szemponból én ott látok egyfajta előnyt a modern embernél, hogy kialakult az absztrakt gondolkodás képessége, konkrétan az egyénen vagy a szűk közösségen (gyak törzsön) túlmutató érték, és identitás, a kultúra lehetősége.

    Ennek akkor még nem volt jelentősége, amikor a különböző hominida törzsek, közösségek vegyesen népesítettek be nagyobb élettereket, hiszen önmagában egy modern emberekből álló, falu, vagy törzs nem jelent előnyt. Azonban ha a közös identitás több falura, törzsre kiterjed, azok már úgy tudnak együttműködni, ahogy a kultúra, nyelv, közös identitás nélküli késői erectusok, vagy neandervölgyiek nem tudtak.

    Ehhez az út viszont szerintem sokkal inkább vezetett úgy, hogy egy nagyobb katasztrófa azokat az élőhelyekről kisepörte és a modern ember az együttműködés miatt gyorsabban benyomult. Minthogy a modern ember konkrétan elpusztította volna hominida versenytársait. A genetikai rátermettség nem a legpotensebb gyilkost jelenti (naiv szocio-darwinizmus), hanem azt aki adott körülmények között leginkább szaporodó képes, leginkább kihasználja a környezet erőforrásait. Egy koordinált, hordákon, falvakon, törzseken túlmutató szuperközösség pont ilyenre ad lehetőséget.