• wraithLord
    #3
    Ez is olyan, mint a fülhallgatók minősége. A 3000 forintos fülhallgató nem rossz (mostanában, relatíve nem rossz, régen nagyon is az volt). De ha hallottál már akár csak 40k-s fülhallgatót is, akkor utána nem akarsz 3000 forintoson zenét hallgatni.
    Tehát ha megtapasztalsz két különböző minőséget, akkor már meg fogod tudni különböztetni őket egymástól.

    Ha eddig csak 60 Hz-es monitort láttál, akkor jó az. De ha láttál már 120/144/240 Hz-es monitort, akkor utána nem akarsz 60 Hz-eset használni talán még munkára sem, bár statikus tartalmak nézegetésénél annyira nem feltűnő, max. pl. amikor az egérkurzort mozgatod.
    A 120 Hz-es kevésbé szaggatottan jeleníti meg a folyamatosan mozgó tartalmakat, kevésbé bántja a szemet. Gyors mozgásoknál sokkal kevésbé szellemképes, sokkal fluidabb, a folyamatos mozgásoknak több részlete látszik (pl. játékok). Aki használt már 120 Hz-es vagy annál nagyobb frissítési frekvenciájú monitort, annak a 60 Hz-es diavetítés. Nem kell ehhez gémernek lenni.

    Aki annak idején magas frissítési frekvenciájú CRT monitorról ment át LCD-re, az eleve ki nem állhatta a standard 60 Hz-es LCD-ket. (Tudom, CRT-nél mást jelent a frissítési frekvencia, de lényegében a végeredményt hasonlóan érzékeled.)

    Ettől függetlenül mobilnál szerintem sincs túl sok értelme. De elsősorban azért, mert nem szoktam előtte órákat ülni, nem szoktam órákat használni, és mert pici. De pl. mobilos VR-nál tényleg jól jöhet.