• NEXUS6
    #49
    "Könnyen lehet, mivel időjárási esemény<>klíma, nem értjük ilyen szinten a működést de én látom a rációt abban hogy több hőenergia több hatás."
    "A ciklon ereje nem abban rejlik hogy a meleg déli szél egyenesen fúj hideg északra, a vihar ilyen mozgási sebessége relatíve alacsony a spirális sebességekhez képest. A kellően meleg tenger felől a hidegebb magasabb légkör a fő mozgatórugó, de a képen részletezik a folyamatot."
    Nyilván az a logikus, hogy a több elnyelt energia, magasabb hőmérséklet növeli a ciklonok számát erejét. Azonban erre írtam, hogy ha ezzel együtt, ha csökken pl a hőmérsékleti/légnyomás különbség, akkor nem feltétlenül lesz több, vagy nagyob volumenű időjárási jelenség, konkrétan ciklon, mert egyszerűen nem érkezik oda az a más hőmérsékletű légtömeg, ami a tengerben levő több energiát felszívhatná.

    "Ez sem ilyen egyszerű, tipikusan ha elindul egy spirálhatás akkor az már akár önfenntartó módon tud erősödni ..."
    Ez így van. A kérdés már csak az, hogy a CO2 a jelenlegi éghajlatváltozásban milyen szerepet is játszik? A hatást kiváltó legfőbb tényező (kb. tudományos "konszenzus" ;), hogy nem az!), egyfajta kontroláló, a nagyobb hatású tényezőket befolyásoló erő (talán), vagy csak egy trigger, ami a példádból a gyufa lehet, ami a tűzvészt elindítja. Esetleg olyan tényező, amely részt vesz a folyamatban, de áttételesen és az ok okozati összefüggéseket sok esetben megfordítva (értsd nem okozza, hanem jelzi a változást). Utóbbi esetben, ha ez tényleg igaz, akkor a C02 manipulációnk kb annyit ér, mintha ronda kövér vagy, de nem elmész kondizni, hanem csak simán fátylat terítesz a tükörre. Nem mindegy.

    "A stabilizál szóval van a gondom, ha valami melegszik az nem stabil, akkor sem ha van olyan scenario hogy hül. "
    Miért ne lehetne egy melegebb, nagyobb energia tartalmú rendszer stabil? Főleg, ha mint arra céloztam, a melegedés elsősorban a korábban hidegebb területeket érinti és ezzel csökkenti a belső feszültséget, dinamikát?
    "Annyit lehet mondani hogy a globális felmelegedés a lehűlés ellen dolgozik, azt hozzátéve is hogy ennek sebessége perpill nagyobb mint a lehűlésé. "
    Igen, de a klíma nem egy egyensúlyi rendszer. Amire a példád is utal egy olyan visszacsatolásos instabil rendszer, amely ha adott pillanatban ilyen lökést kap, akkor egyik irányban kezd el változni, eljegesedik, ha meg ellentéteset, akkor a másikba. Minnél kevesebb a CO2 a légkörben, statisztikailag annál élesebb, határozottab ez a jelenség, (Nem is merjük a tényleges működést, a mechanizmust, csak a korrelációt tudjuk detektálni).
    Ez az, amit a régmúlt idők időjárását bemutató jégmintákból egyértelműen megállapíthatunk.