• NEXUS6
  #40
  Én erre gondolok:

  A cikk szerint tehát nem szűnt meg az a mechanizmus, ami alacsonyabb CO2 szinten a klíma ciklikus eljegesedési/melegedési változását eredményezi. Azonban 240-300 ppm felettl (lényegtelen, hogy természetes/emberi okok miatt) ez már nem érvényesül.

  Azonban vegyük figyelembe, hogy melyek azok a természetes nyelők, amelyek biológiai/nem biológiai folyamatok működése által 300 ppm alá viszik a CO2 szintet. Ne tévesszen azon meg bennünket, hogy természetes, mert ez nem azt jelenti, hogy hatásait tekintve kevésbé szélsőséges viszonyokat fog teremteni. Épp ellenkezőleg! A 300 ppm feletti CO2 szint úgy tűnik, egy magasabb hőmérsékletű, hosszab távon is kevésbé szélsőséges pontok között mozgó klímát eredményez. Az ember tehát ehhez hozzájárul.

  A kép teljessé tétele érdekében vegyük figyelembe, hogy melyek lehetnek azok a természetes nyelők, amelyeket az ember kiiktatott, ezzel megakadályozva a 300 ppm szint alá esést. Szerintem ezek egyike a tengeri élővilág tönkretétele, a fitoplanktonok mennyiségének jelentős csökkentése, amelyek akár az általunk légkörbe bocsájtott CO2-t is elnyelnék, deponálnák, termékeikben a tenger fenékre süllyeszthetnék.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.11.19. 20:28:43