Diéta, böjt, koplalás - Emberkísérlet - Te meddig bírod/bírtad?
  • Tinman #18
    Örülök, hogy csak kibújt a szög a zsákból és kiderült, hogy mégiscsak hasznos a böjt egy egészséges ember számára. Nem úgy a full vega életmód, ami nyilvánvaló faszság ;-)

    Az autofágia a kulcsszó. A böjtölés pedig pontosan ezt segíti elő. A fogyást ti kevertétek ide, pedig az csak mellékhatása, (gyak. itt érdektelen.)

    Témához kapcsolódó cikk. 2016-ban Nobelt ért, hogy bebizonyosodott, hogy ez az emberi sejtekben is jelen levő folyamat. Az autofág rendszerek befolyásolásával gyorsítható a sejtek regenerálódása és ez tény, ahogy az is, hogy a böjtöléskor a szervezet éppen ezeket az öregedő, gyengén muzsikáló sejteket is szépen lebontja, majd amikor elmúlik a "szükségállapot" és ésszel visszaépíti az ember a táplálkozásába a vegyes étrendet, akkor (és közben) már megújulnak a sejtek.

    Nyilván egy beteges embernek ez felejtős, de egy egészséges embernek a saját érdekében is ajánlott. Egyébként a legtöbben a HETI 24 órás böjtöt preferálják, de az szerintem már "haladó" szint. Amikor tudja az ember, hogy egy holt laza, semmittevős hétvégéje jön, akkor évente 2-4 alkalommal nyugodtan bevállalhatja a 2 napos böjtöt, nyilván megfelelő folyadék pótlással, de erről már írtam.

    Aztán, most nyugodtan el lehet fáradni, egy gasztroenterológushoz, aki végig fogja ezt az egészet bólogatni.

    Amúgy előbb-utóbb a legtöbb ember életében ilyen 2 napos böjt jó eséllyel befigyel: vastagbéltükrözés (ami 40 év felett ajánlott, 50 év felett a saját érdekedben "kötelező") esetén - ami már egy rutin folyamat - gyak. erről van szó.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.11.14. 16:55:27