• NEXUS6
    #9
    "Fordítsuk le ezt magyarra: tehát nem tudod eldönteni, hogy egy üvegház hatást okozó gáz miatt melegszik pont annyival a klíma, ami elnyelésből következik? ..."
    Fordítsuk le magyarra: már jóval azelőtt eldöntötték (valakik), hogy kizárólagosan és csakis a CO2 szint növekedése a jelenlegi melegedés oka, sőt egyáltalán, hogy van melegedés mielött azt tudományosan igazolták volna.

    "Sok tényező gyakorol hatást a föld klímájára, de ennek bármely eleme képes változtatni a klímát, viszont egyedül a co2 növekszik, és egyedül ez korrelál a melegedéssel."
    Így van rengeteg tényező gyakorol hatást a klímára, azonban az tévedés, hogy csak a CO2 szint növekszik, annak csak a fizikai hatása okolható a melegedésért.
    Egyre nagyobb a szárazföldi növények aktivitása (mondjuk pont a CO2 szint növekedése miatt), több zöld terület, dúsabb vegetáció, növekszik a beépített terület nagysága, és a melegedés miatt csökken a jéggel, hóval borított területek nagysága, ezek az albedót csökkentik, az elnyelt Napból származó energiát a felszínen növelik. A hőmérséklet növekedése növeli a víz mennyiségét a légkörben, és a víz a legfontosabb üvegházgáz. Az üvegházgázok nélkül 33 fokkal lenne hűvösebb a felszín, ebből kb 20 fokért felelős a vízgőz!
    Az albedo hatása közvetlen és azonnali, amit te is érzel, amikor egy nagyváros közepén nyáron hőgutát kapsz klíma nélkül, vagy télen élvezed a környezethez képest akár 5-10 fokkal magasabb hőmérsékletet. Ez nem a globális 1-2 fokos növekedés miatt van, hanem mert mindenhol aszfalt vesz körül.

    Mégis van globális CO2 kibocsájtás elleni küzdelem (amihez az átlagember elég keveset tehet hozzá), viszont fesd le a háztetődet fehérre mozgalom nincs (amit bárki megtehet). Érdekes a mediterrán vidéken évezredek óta így építkeznek.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.11.04. 00:23:31