• Irasidus
    #8
    A korreláció tehát nem közvetlen, csak ha még más tényezőket is figyelembe veszünk, az ok okozati reláció viszont nem eldönthető. Azért melegszik-e a klíma, mert több a CO2, vagy azért van több CO2, mert melegszik a klíma?
    Fordítsuk le ezt magyarra: tehát nem tudod eldönteni, hogy egy üvegház hatást okozó gáz miatt melegszik pont annyival a klíma, ami elnyelésből következik? Hanem szerinted, inkább ismeretlen okból melegszik a klíma, és ettől szintén valamilyen ismeretlen okból kifolyólag több co2 lesz, sőt igazi fizikai képtelenség gyanánt, megint csak valamilyen ismeretlen okból kifolyólag ez a megnövekedett co2 nem mutatkozik meg a melegedésben, és ennek ellenére még is korrelálnak az adtok a co2-re, de ezen kívül semmi másra. Próbáltad ezt a fajta kifogást már gyorshajtásnál is?
    Nyilván a CO2 üvegház gáz, ha ez lenne az egyetlen felszíni hőmérsékletre hatást gyakorló tényező, akkor a CO2 szint és a hőmérséklet változása sokkal inkább együtt mozogna és nem soxor ellentétesen! De van más tényező, amelyek akár nagyságrenddel nagyobb hatást gyakorolnak, ilyen az albedo és a légköri vízmenyiség.
    Sok tényező gyakorol hatást a föld klímájára, de ennek bármely eleme képes változtatni a klímát, viszont egyedül a co2 növekszik, és egyedül ez korrelál a melegedéssel.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.11.03. 19:34:30