• kvp
    #7
    Ugye az tiszta, hogy a raketakban nem floppy van? Csak a cel programozasahoz kell a floppys regi gep. Aztan az egeszet felirjak egy floppyra, azt elviszik egy hordozhato kis borodnyi geppel a siloba, ott pedig beegetik az uj koordinatakat a raketakbabol kiszerelt kozponti egysegbe. Majd visszaszerelik azt.

    Ezutan a raketat elesiteni ket kulccsal lehet, majd az inditasi parancs a kozpont jelenek megszunese, amit a cikkben szereplo gepekbol allo cluster general, ami ha egyszer felbootolt akkor mar akar evtizedekig is rambol fut es a leallas a tuzparancs. Lasd dead man switch. Nem sok helyen lehet beavatkozni a rendszerbe, raadasul afaik. defcon 1 alatt nincs is elesitve. Ezek a hagyomanyos ballisztikus raketak.

    A robotrepulogepekre (jelenleg tomahawk-okra) szerelt atomtoltetek sokkal simabban programozhatoak, a fegyverkezelo altal. (neha hibaznak is hagyomanyos tolteteknel) Ott a toltetek felszerelese es elesitese az amire vigyaznak. Elesitesi kod pancelban, pancelhoz kulcs afaik. 3 embernel, ebbol legalabb ketto kell a nyitasahoz. Nem tul automatizalt.

    A szovjet rendszer elvileg automatizaltabb lett volna, de kiderult egy alacsony rangu beosztott tiszt benne a dontesi logika. Anno egyszer a szolgalatban levo tiszt siman egyszemelyben felulbiralta a hibas szenzoradatokat es ezert akkor elmaradt az atomhaboru.

    ps: A teljes architektura kivalthato lenne nehany offline arduinoval, de nem ilyen 50 eves uzembiztonsaggal. Nem veletlen hogy nagyon vigyaznak a regi, megbizhato rendszerekre, mert az ujakban tul sok a vacak kinai alkatresz.