• kvp
  #71
  "Elsőnek tehát ezeket fogja bekebelezni, mint új kerületek."

  Igaz, ugy kellett volna fogalmaznom, hogy odaig es a koztuk levo osszes kisebb telepules. Ami kozelebb van, azt hamarabb. A keleti oldalt nem en hagytam ki, hanem a fejlesztesi penzek nagyresze, de teljesen pontos az agglomeracios leirasod.

  "Szóval összegezve: ha azt akarod, hogy a családod kihaljon egy-két esetleg szerencsésebb esetben két- három generáción belül, ha semmiképpen nem szeretnél unokákat, akkor Budapestet neked találták ki..."

  A tulzsufoltsag mar a majmokra is hasonlo hatassal van, szoval ez nem degeneraltsag, hanem valoszinuleg genetikaialag meglevo onszabalyzo tenyezo. A genetika arra jatszik, hogy elobb-utobb beall egy egyensuly. Persze nem szamol a lakossag vandorlasaval.

  Megfelelo lakasviszonyok, megfelelo meretu eletter eseten a lakossag fogyasa is megallithato. A gazdagabb varosiak mar sokadik generacioja el Budapesten. Valoszinubb, hogy a gyerekszamot az elerheto eletszinvonal es a kozosseg befolyasolja. Gyakorlatilag a legszegenyebbek es a leggazdagabbak szaporodnak. Szegenybol persze tobb van varosban es videken is, mint gazdagbol. Fontos meg a kulturalis kozeg, ahol a kozosseg a csaladot varja el, ott gyakoribb (videki magyarok, varosi tradicionalis zsido kozossegek, roma vagy afrikai, arab csaladok barhol). Ez ugylatszik a varosi-nem varosi lettol fuggetlen, kozossegi jelenseg. Azert tunik nallunk varosi jelensegnek, mert a tradicionalis kozossegek felbomlasa a varosba koltozeskor tortenik. Libanon agyonzsufolt varosi nyomornegyedeiben vagy Parizs lerobbant kulvarosaiban meg no a lakossag uj odakoltozok nelkul is. Ez egy kozossegi hatas ami felul tudja irni a genetikai szabalyzo mechanizmusokat.