• defiant9
    #49
    " az nem a "miénk", hanem magáncégeké, akik még csak nem is adóznak szóval nem tudom mi hasznunk van belőle úgy őszintén..."
    Rövidlátás. Képzeld el hogy csak olyan cégek vannak ahol 0 a megtermelt termék. Értelemszerűen becsődölnének úgy hogy egy forint bért sem fizetnek.

    "Kínával példálózol, komolyan? Amikor épp a környezet szennyezésről dumálunk? :D"
    Arról az állításodról dumálunk miszerint nem kellenek a nagyvárosok. Erre cáfolat az hogy a méretgazdaságos termelés itt koncentrálódik. Kínai modell meg is mutat. Az hogy a használt technológia mennyire környezetszennyező, az ettől független kérdés.

    "A szállítási költségek töredékére csökkenthetők ha azonos ipar területre beszállító cégek szomszédos városokba települnek,"
    Ilyen van, ezeket city clustereknek hívják. Persze ezekben is a nagyvárosok köré szerveződnek nem 20 ezres kistelepülések. Foxconn city-ben 350.000 munkás is dolgozik, ami valójában nem egy város csak egy 'ipari park'. Ezzel magadat cáfoltad.

    "mert a helyi cukoripar tönkretételével nincsen melasz.)."
    Csak megtaláltad újra a vesszőparipádat, lehet mélymagyarkodni, meg visszamenni Mohácsig. Kezd kicsit uncsi lenni.

    "Ugyanaz az ember mennyiség, ha el van osztva közepes méretű városokba nagyjából ugyanannyi GDP-t termel."
    És ki osztja el, valami szocialista államapparátus? A cégek oda fognak menni ahol hatékonyabb a termelés, a nagyváros azért vonzó mert egy helyen van sok erőforrás, egy természetes folyamat a koncentrálódás, korábban is az volt, ma is az. Mobilis lakossággal egyes szektorokban lehet ilyet csinálni, de a komplex ipari tömegtermelés egy éles globalizált versenyben a nagyvárosokba tereli a vállalatokat.