• Gravitoni
    #146
    Igen.. amúgy ezt a lakhatósági zóna dolog jelentősen kibővülhet abban az esetben ha a :

    - a bolygó keringése rezonanciában áll a tengelyforgásával, mint pl. 2/3-as , 3/4-es vagy egyéb egész számok hányadosa.. mint pl. a Naprendszerünkben a Merkúr bolygó és/vagy

    - a bolygó (nem túl) excentrikus pályán kerüli meg a csillagát, és/vagy

    - a bolygónak van Holdja

    (fenti három eset jelentősen növeli az erős mágneses védőburok létrejöttét, ami pl. különösen vörös törpe csillagoknál bír rendkívüli jelentőséggel, hiszen ezen csillagoknak folyamatos erős napszelei vannak és gyakori nagy napkitörések , amik erős mágneses tér nélkül egy közeli bolygót felégetnek)

    és/vagy

    - a bolygónak szuperrotációja van (tehát tengelyforgása jelentősen gyorsabb mint a napkörüli keringése

    és lehetnek még ezen kívül is ritka kivételes "megoldások"

    csak néhány példa a tarsolyomból: pl. az Uránuszunkhoz hasonló de kőzetbolygók esetén ahol a tengelyferdeség szintén 90° körüli , az Uránuszon az a furcsa jelenség van, hogy 80 éves napkörüli pályája során 20 évig az "északi" sarok ponjta körül jár a nap körbe-körbe, majd szép lassan egy lejjebb forog, majd kb 20 évig "hagyományosan" jár majd 40 évre lenyugszik és ekkor a "déli" féltekéjén kezd egyre magasabban körbe körbe járni... szóval az ilyenfajta bolygókon lehet hogy valamiféle állandó vándorlásban élő lények alakulnak ki

    aztán vannak a kötött keringésű bolygók (sajna a bolygók zöme ilyen lehet) 1:1-es rezonanciával amikor mindig ugyanazt az oldalukat fordítják az anyacsillagjuk felé, ezért az egyik oldalok a pokoli hőség és az örök világosság, míg a másikon az örök sötétség és fagy... de a terminátor vonalukon egy gyűrű alakú zónában kialakulhat stabil élettér.. főleg ha pl. a fentiek közül más egyéb tényező is (pl. egy Hold) rásegít a hőmérsékleti viszonyokat kiegyensúlyozni..

    Aztán ki tudja , lehet hogy olyan életformák is vannak amik kifejezetten igénylik a magas állandó napszéltevékenységet..... nekem jó a fantáziám én olyan élőlényeket is el tudok képzelni, amikről azt sem tudnád eldönteni, hogy ez most növény vagy állat..

    valós időben , szemmel láthatóan növekszik csillogó acéltövisbokorra emlékezető de olyan gyorsan növekszik, hogy szabályosan kiugrik a földből és mint egy tekergőző sündisznő röptiben belefúródik a vas-oxidban gazdag vöröses talajba és ott újra elkezd növekedni, körbelengi a molekuláris oxigén amit az Fe2O3 folyamatos feldolgozásával , mintegy melléktermékként kibocsát magából, más helyeken a szárnyukat napelemként működtető szitakötők röpködnek és a táplálkozás fogalma sem ismert számukra..

    lehetnek akár olyan lények is amik egész más hőmérsékleti és nyomásviszonyok közt élnek, a forró , folyékony fémek és fémvegyületek világában, bolygók felsőköpenyében számunka a puszta látványuk is egyet jelentene az azonnali megvakulásunkkal.. és számukra a mi világunk az elképzelhetetlen fagyhalál birodalma..

    más lények számára nem is biztos hogy ismert a halál fogalma, mint pl. a robotok világában ahol (Stanislav Łem : Kiberiada :) ) a természetes halált nem ismerik..