• defiant9
    #22
    "a profi IT megoldások egyáltalán nem olcsóak"
    Ezt így nem lehet kijelenteni. A méretgazdaságosság egy rendkívül fontos elem, a Windows 10-ben vagy egy Android-ban is sok fejlesztői munkaóra van, mégsem megfizethetetlen. A másik véglet a komplex egyedi szoftvermegoldás. Ez értelemszerűen nem fogják olcsón mérni.

    "vannak a hagyományos kocsik amiknél ezek a költségek nem jelentkeznek."
    A mai autókban is vannak vezérlő szoftverek, nyilván egyszerűbbek. Olyan elemek is lesznek amik meg majd kikerülnek majd (kormány, pedálok, kapcsolók). HW szinten is drágább lesz az önvezető, de olyat ad amit a sima autó nem tud. Pl. nem kell jogosítvány sem hozzá, ami a mai generációknál már elkezdett visszaszorulni az autó tulajdonlással együtt.

    "előbb utóbb kiszervezik Indiába"
    Ezt a mostani SW-ek esetén is megtehetik.

    "Ezt valakinek ki kell fizetnie. Az pedig a fogyasztó lesz."
    Valóban. Ki más lenne?

    "Ad ki a kontrollt a kezedből"
    Most is ezt teszed, több olyan visszahívás is van amikor évek múlva jönnek rá több baleset után hogy valamilyen hiba miatt veszélyes a jármű, és még azt sem mondhatnám hogy valami low-end megoldás sajátja ez, a prémium szegmens is tele van kisebb-nagyobb hibákkal:
    pl Mercedes-Benz C-Class Recalls. There are currently 32 recalls for your vehicle

    "Bőven lehetne javítani a baleseti statisztikákat önvezetés nélkül is "
    Ahogy írtam nem ez a fő szempont, ez csak plusz pont, de a lényeg hogy a gép csinál valamit helyettünk. Ebben nem más mint a mosógép, vagy ma már robotporszívó, azt is tudnánk magunk csinálni, csak nem ér annyit az időnk.