"Nem előzhetsz jobbról körforgalomban... Miért? Mert bár balra haladsz épp és a kikanyarodást kell jelezned -pont ahogy én tettem- ott nem előzöl csak mert te hamarabb ki akarsz menni és mert később értél be a körforgalomba!"
Nem tudok elképzelni olyan scenariot, ahol TE SZABÁLYOS LETTÉL VOLNA !!!
Az ilyen kijelentem hogy nem lehet előzni ... mert csak ... ezt úgy hívják DOGMA. Magyarázat nélkül el kellene hinni, csak mert te azt mondod (és ugyebár nem a pápa vagy ... szóval NEM !).
Ellenben én idéztem a KRESZ ide vonatkozó szabályait, és szakértői véleményt.
Szóval barátocskám, én ilyen esetben elbaszlak, rendőrt hívok, lefoglak vagy leütlek ha kell hogy ne hagyd el a baleset helyszínét, majd olyan kártérítési pert akasztok a nyakadba, hogy namég.
És egyszerű, nyert ügyem van. Mert hülye vagy, nem ismered a legelemibb szabályokat sem amik rád vonatkoznak.
Arrogáns és ostoba ... a kedvenc keverékem :D
" ha balra akarsz menni akkor nagyon éles szögben kell kanyarodni, míg aki nekem szemből érkezik az egy laza mozdulattal jobbra húzva beveszi a kanyart."
Lefordítom:
- nem tartottad be a körforgalomban a jobbra tartási kötelességed
- nem jelezted kanyarodási szándékod.
Mondom, még egy laza szabálysértési eljárást is kapnál a rendőrtől, hivatalból feljelent.
Amúgy akár a jogsid is bánhatja.
Tényleg, ezt nem tudtad? Kerékpárosként ha olyan durva balesetet okozol, akkor bevonják az autós/motoros jogsidat is.
"és a belső szolgál a balra kanyarodáshoz akkor nem a külső bal szélére fogsz kihúzódni! Nem öngyilkos akarsz lenni hanem kanyarodni szeretnél! És igen... jobbára hogy az életem mentsem egy egy ilyenben max csak középre húzódok, had anyázzon mögöttem az autós de legalább nem fog beelőzni és elsodorni vagy rászorítani a jobbról érkezőre!"
Nem. A KRESZ (és a józan ész) is azt mondja, hogy a BELSŐ BAL SZÉLÉRE, A FELEZŐ VONALHOZ KELL HÚZÓDNOD !
Ha tetszik, ha nem.
Illetve van alternatíva (lakott területen kívül KÖTELEZŐ !!!), a leszállsz és keresztbe áttolod, ha tetszik.
Illetve ha nem tetszik, akkor lehet szépen lerakni a kerékpárt és gyalogosan közlekedni, mert nem vagy kerékpáros közlekedésre alkalmas ...
" Ha leszorítasz valakit akkor ne emberkedj mert a másik lehet erősebb!"
Na ez a másik. A canganácik kitalálták ugye ezt a "tarts 1,5 méter távot" marhaságot.
EZ SEHOL SEM SZEREPEL A KRESZBEN !!!!
Annyi szerepel, hogy kellő oldaltáv tartásával kell előzni. Ez magyarán 20+ centi !
Ha te ekkor éppen úgy döntesz, hogy van előtted egy pocsolya és hátranézés nélkül becsalinkázol a téged előző oldalába, akkor bizony igen jogosan fog elsodorni.
És te szabálytalan sávváltás hajtottál végre, és te leszel a hibás. Ennyi, a többi ismét rizsa.
Ha tanulni is szeretnél, tessék az előzés a KRESZ-ből: https://www.kresz.info/elozes.php
És a kerékpárokra vonatkozó spéci szabályok: https://www.kresz.info/kerekparok_es_segedmotoros_kerekparok.php
És mint láthatod, SEHOL SINCS 1,5 MÉTER !
Az ugyanis egy liberális médiahecc volt, médiakampány és médiacumi, amit szépen be is copott a laikus buta kerékpáros közösség.
És hogy miért ordított rá a szakma? Na ezért: https://www.vezess.hu/magazin/2018/09/05/masfel-meter-oldaltavolsag-a-biciklistol-ugyan-mar/
Mellette pedig ugye volt az a módosítás, hogy kerékpár csak jobbra kell tartson (sáv felétől minden jobbra), és már nem a sáv szélén szerepel (ami a sáv jobb széle), így a kerékpáros már a sáv közepéig belenghet.
Ezért is ordított a szakma, pláne ahogy tálalta a liberós média (kerékpáros, tiéd a TELJES SÁV ... hát lóf.szt !).
Így aztán szerencsére legalább a 1,5 méter nem került bele, mert egy a sáv feléig kilengő kerékpáros melletti 1,5 méter bizony belenyúlik a szembesávba ... azaz NEM LEHET MEGELŐZNI FŐÚTON !
Ez ugye szimplán faszság lenne ....
"Azt kiengednéd a forgalomba?"
Arról felvétel, és majd a jard szépen elszámoltatja tettéért. MERT SZABÁLYELLENES.
A gáz nem ez. A gáz az, hogy te a SZABÁLYT AKAROK MÓDOSÍTANI saját kényed kedved szerint.
És ez sokkal nagyobb gáz.
"és had ne kelljen már az életem féltenem a belső sávban balra kanyarodásnál,"
Had ne a kurva önző kerékpáros mögött kelljen már állnia egy fél városnak a balra kanyarodására várva, csak mert túl hülye leszállni a cangáról és ÁTTOLNI a kereszteződésben.
Ez amúgy a KRESZ szerint BÜNTETENDŐ, a forgalom szándékos feltartása !
"A kezét kéne levágni annak a baromnak aki kanyarodás KÖZBEN "
Egyet is értek.
De annak a kerékpárosnak is, aki egyáltalán nem jelzi sehogy sem kanyarodási szándékát.
Mert azért arányok szerint 1 ilyen autósra jut 1000 ilyen kerékpáros.