• DcsabaS
  #10
  Az evolúció DEFINÍCIÓ SZERINT az EVOLÚCIÓS MECHANIZMUS MŰKÖDÉSE - tekintett nélkül az eredményre, ami jórészt esetleges. (Az evolúciós működési mechanizmust pedig alább leírtam, 3 fő lépése van.)

  "tehát akkor a tárgyak közül is az marad "életben" aki a legjobban tud alkalmazkodni az adott szituációhoz."
  NEM mondhatod azt, hogy "életben marad", mert az adott összefüggésben ez rendkívül félrevezető volna. A replikációra képes struktúra replikálódhat (ez volna a lényeg), vagy mielőtt replikálódna, megsemmisülhet. A replikációs folyamat járhat az eredeti példány megsemmisülésével, átalakulásával, vagy megmaradásával is. Az alkalmazkodás az a replikátorok generációin átívelő hosszabb folyamat.

  Az élettelen replikátoroknál nagyon jellemző, hogy az alkalmazkodási folyamat erősen korlátozott, és viszonylag rövid idő alatt elér egy olyan szintet, ahonnan már nem tud tovább javulni. Az élő replikátorok alkalmazkodási lehetőségei jobbak, de ez csak egy KÖVETKEZMÉNYE annak hogy élnek, nem önmagában ez teszi a különbséget élő és élettelen között.

  " lesz majd egy olyan kőzet fajta amit pl. ellenáll a hőmérséklet különbségnek és ezért nem fog megrepedezni? És ezt hogy a fenébe fogja "tovább örökíteni"?"
  HÜLYESÉG a kérdésed, és ezt te is tudod, szóval trollkodsz.
  Természetesen hozhatnék példákat, de egyelőre nem teszem, mert egyéb üzeneteidből tudom, hogy képes vagy elvi szintű gondolkodásra. Hát akkor erőltesd meg magad! (Triviális példákat egyébként manapság a számítógép szoftverek szolgáltatnak.)

  "a tárgyak evolúciója."
  ROSSZ helyre fókuszálsz, mert hiszen amikor pl. az "ember evolúciójáról" írsz, akkor SEM egyetlen emberre gondolsz, hanem emberek populációjának generációira (vagy egy fajra), tehát evolúción valami olyat értesz, ami ÁTÍVEL az egyedeken. Ilyen pl. az, amiről írtam, vagyis az EVOLÚCIÓS MECHANIZMUS MŰKÖDÉSE. Hasonlatként próbáld meggondolnii, hogy a "ROBBANÁST" sem az definiálja, hogy "EGY BOMBA FELROBBAN", hanem a ROBBANÁSI MECHANIZMUS maga. Ha ez megvan, akkor már érteni fogod, hogy nem csak egy bomba robbanhat fel, hanem nagyon sok más dolog is, feltéve, hogy működni tud bennük a robbanási mechanizmus.
  Az evolúciót tehát nem maga a replikátor definiálja (az csak egy játékos), hanem az evolúciós mechanizmus működése (amelyhez szükség van replikátorokra, mégpedig jó esetben "tökéletlenekre", a replikáció tényleges bekövetkezésére, valamint szelekcióra is (amely megsemmisíti a replikátorok egy részét, valamilyen módon előnybe, illetve hátrányba hozva az eltérő replikátorokat).
  Ugyanakkor elfordul, hogy egy replikátor építő elemként felhasznál kisebb, "modul" replikátorokat, ezért egy replikátor BELSEJÉBEN is mehet végbe evolúciós mechanizmussal végbemenő folyamat, vagyis evolúció.
  A TRIVIÁLIS PÉLDÁT a soksejtű élőlények adják, amelyek maguk is kisebb élőlényekből (eleven sejtekből) állnak. Az egyedfejlődés során egy igazi belső evolúciós folyamat zajlik le, és a soksejtű élőlények valójában egyszerre jelentenek sok különféle élőlényt.
  Sőt, az eukarióta sejtek belsejében élő mitokondriumok egy még mélyebb szintet jelentenek, vagyis a soksejtű élőlények EGYSZERRE TÖBB különböző szinten élő élőlények rendszerei. Élnek már a mitokondriumok is, aztán élnek az eukarióta testi sejtek is amelyek alkatrészként felhasználják a mitokondriumokat, de él maga az ember is, amely szintén alkatrészként használja fel a sejteket. Az emberrel kapcsolatban tehát NEM csak az emberi faj evolúciójáról beszélhetünk (bár az is egy létező dolog), hanem a sejtek replikációján átívelő (sejtdifferenciálódásra vezető) evolúcióról is, illetve az egyes sejtek belsejében a mitokondriumok szintjén végbemenő replikációs és alkalmazkodási folyamatokról (rendkívül érdekes téma...).
  Mindezeket csak mint TRIVIÁLIS biológia példákat hoztam.

  Ha el tudod foghadni azt, hogy evolúció definíció szerint ott van, ahol működik az evolúciós mechanizmus, akkor magad is számos példát találhatsz majd rá. NEM élő triviális példaként (bizonyos számítógépes programok mellett) az emberi kultúrák evolúcióját hoznám. E kultúrákra jellemző, hogy képesek replikálódni (alap esetben az emberek fejében, illetve között, de az utóbbi évezredekben már könyvekben és az interneten is), a replikáció tipikusan tökéletlen, ugyanakkor versenyben is állnak egymással, alkalmanként pedig kiszelektálódnak. Az ember előbbi példájánál láthattad, hogy több szinten ios ÉLŐ replikátorokról volt szó, ezért élőlények evolúciójáról, de itt most a kultúrával kapcsolatban arra láthatsz példát, hogy hiába játszanak benne élőlények (emberek) kulcsfontosságú szerepet, ez az evolúció MÉGSEM élőlény evolúcióját jelenti. De nem akarok további részletekbe menni, amíg nem tudsz egyetérteni az alapvető mondandómmal arról, hogy "mi az evolúció" (általános értelemben).
  Utoljára szerkesztette: DcsabaS, 2019.10.16. 12:29:50