• defiant9
    "ha a 30 éves kor utáni periódusra, akkor meg kb. 0.2%"
    Agyterületenként is jelentős a szórás. A látókéregben pl. 50%-is lehet ha kellően kitoljuk a kort.
    the neuron population densities of the macular projection areas of 23 individuals aged 20 to 87 years fell from
    about 46 million neurons per gram of tissue at age 20 to
    about 24 million neurons per gram at age 80
    absolute loss of neurons proportional to or greater than the nearly 50% loss indicated by these data

"Azt is tudjuk, hogy az agy méretének a csökkenése főleg idősebb korban válik jellemzővé (> 60-70)"
    Én inkább úgy fogalmaznék hogy ekkor érünk el egy olyan határt ahol a kognitív képességek hanyatlása már zavaró, illetve neuronok helyett a kompenzáló szinapszisok száma is elkezd csökkeni, a csökkenést eléggé lineárisnak szokták ábrázolni normál öregedés esetén(a neurális betegség ágak persze mások)

"A hippokampuszban amúgy ős-idegsejtek keletkeznek"
    Ha ez jelentős lenne akkor növekednie kellene az őssejtek számának és exponenciálisan a neuron számnak, én ilyen tanulmányt még nem láttam. A kiinduló őssejt pool is csökken, természetesen az őssejt is képes magát megújítani ahogy képes megölni is magát, de ahogy öregszünk a számuk ugyanúgy csökken. Ezek a folyamatok már elég komoly specifikus szakértelmet igényelnek amivel én nem rendelkezem, de ez az őssejt terület általában is egy front kutatás.

"felnőtt életünk zömében az eredő sejtszám nagyjából állandó"
    A test egyéb részeire ez jobban rámondható, de teljesen azért oda sem, az agy viszont specifikus terület regenerációs szempontból. Én azt mondanám hogy nem regeneratív szerv, inkább a plaszticitásával próbálja kompenzálni a hibákat, veszteségeket.

"az agykéregbe újonnan beépülő idegsejtek mennyisége kb. azonos kell legyen az elpusztult idegsejtek számával"
    Ez jó lenne ha így lenne, csak éppen az a gond hogy a neuron/szinapszis sűrűség csökken.

"Az őssejt terápiákról"
    Ez tulajdonképpen az én nano gépem megfelelője, csak bio verzióban, erősen limitált kontrollal. Technikailag egy ügyesen felprogramozott sejt is képes lehet detektálni mondjuk egy elhalt idegsejtet és megújítani az adott helyszínt, ez mondhatni egy bio robot.

"Ha nem idézed fel az emlékképet, akkor idővel teljesen felidézhetetlenné válik."
    Ez nyilván függ attól hogy mennyi szinapszis kapcsolat tárolja, de általánosságban a degradációs irány adott.

"Ezért ha valaki hibásan idéz fel egy emléket, azután már a hibás formára fog emlékezni,"
    Ez ugyanaz az ok amire én is utaltam. Ha felidézed akkor az bizonyos értelemben új emléknek minősül, ahhoz is 'jogosultságot kapott' az agyi mechanizmus hogy most már ne tárolja el hosszú távon mert öregebb és kevesebb kapacitással rendelkezik(ahogy egy csomó más emlékképpel így tesz), de az is előfordul hogy más módosított formában tárolja. Ez egy érdekes kutatási terület, megint csak komoly szaktudás kell a felszín karcolgatásához is. Persze ha gravtóni minden nap 10x elmantrázza hogy PI egy 2 és 4 közti szám akkor ezt soha nem fogja elfelejteni :)