• defiant9
    #14
    "Arról volt szó, hogy felnőtt korban a teljes idegsejt állomány kb. 1%-a pusztul el évente, ugyanakkor keletkezik is évi 1% százalék újonnan"
    Jah ha így érted, akkor ez téves. Amit írtam abban napi szinten százezres nagyságrendű idegsejt pusztul el, és párezres nagyságrendben keletkeznek. A 100 milliárd idegsejtre vetítve az évi 1%-od az napi szinten 2.8 millió neuron halálát és létrejöttét jelentené ez (több) nagyságrendnyi eltérés a jelenlegi becslések adataihoz képest (pontos számot senki nem tud), ez az 1% egy régebbi mára túlhaladott szám volt.

    "mégpedig konkrétan leginkább a hippokampusz területén"
    Valóban, ez egy releváns agyterület ilyen szempontból. However, new evidence suggests that in a specific area of the human hippocampus, known as the dentate gyrus, new neurons are produced continuously into adulthood – around 1,400 a day.
    Csak ugye a másik oldalon sokkal nagyobbak a számok. Azon számok amik tanulmányonként szóródnak. Pl. Wikipedia: Adult neurogenesis
    some studies have reported that in adult humans about 700 new neurons are added in the hippocampus every day,[12] while other studies show that adult hippocampal neurogenesis does not exist in humans, or, if it does, it is at undetectable levels.[13] The role of new neurons in adult brain function thus remains unclear.

    "FELFRISSÍTSÜK a már-már feledésbe menő, de számunkra fontos és megőrizni kívánt emlkékeinket."
    Ez valahol veszélyes móka is, ugyanis arra is van tanulmány hogy éppen a felidézés teszi ismét képlékennyé(módosíthatóvá) az emlékképet. Tehát lehet hogy egyszer eszedbe jut, de ettőll csökken(akár elvész) a hosszú távú felidézhetősége.