• molnibalage83
    #46
    Hát ez muris, sőt, kb. elfogott a röhögés. Mintha valami burokban élnél.

    Svédország.
    ------------------
    Volvo. Kell ezt magyarázni? Gázturbinák, teherautók, buszok. Fogalom az iparban.

    Ericcson. Lehet, hogy már nem az ipar húzó neve, de élő brand.

    Alfa Laval. Igen jól menő brand az iparban sűrített levegős és egyéb gázos vagy pneumatikus rendszereknél.

    ABB. Fogalom az ipari vezérlő rendszereknél és villanymotoroknál vagy frekiváltóknál. Konkrétan van olyan cég, ami 3 beszállítót fogad el az egész világból és ők köztük vannak.

    Bofors. Lövegek területén mai napig ott vannak. Mindig is ott voltak.

    Electrolux. Kell magyarázni?

    SAAB. Kell ezt magyarázni? Világ élvonalába tartozó elektronikai fejlesztéseik vannak, azon kevés ország közé tartozik Svédország, ami képes összerakni - még ha licenszelt hajtóművel is - egy 4++ generációs vadászgép. Egy 10 milliós ország. Mintha Magyarország gyártana ilyet. Remélem érzed a kontrasztot...

    Scania. Fogalom a kamionoknál.

    Tetrapak. Asszem láthattad őket sok helyen.

    SKF. A világ no.1 neve csapágy gyártás terén.


    Norvégia
    ---------------
    Kongsberg. Alacsony észlelhetőségű robotrepülőgépet gyárt, amit exportálnak a világpiacon. Nem csak belső használatra. NASAMS légvédelmi rendszerről hallottál már? N+1 féle rakétával működik, a világ egyik legpontensebb rendszere. Ilyen tervezünk venni éppen... Konkrétan Washingtonban is telepítve van a Fehér ház és a Pentagon védelmében.

    Equinor. Szénhidrogén iparban elég ott van a szeren, máshonnan nem ismerem.

    Norsk Hydro. Számodra ismeretlen lehet, de már a II. vh idején is olyannyira elöl voltak, hogy pl. az övék volt az a nehézvíz gyártó üzem, amit szabotáltak az angolok. A vízipar területén elég jó. Navajon miért is?

    A többi cégük nem ismert, de a gázvagyon kapcsán igen komoly szaktudásuk van az fúrótorony ipar területén. Persze itthon ez nem túl ismert.

    Szóval látsz itthon svéd vadászgépet az égen, Volvo buszt és autókat meg teherautót az utakon, Eirccson mobilt biztosan láttál a múltban, Tetrapak technológiával csomagolt terméket, SKF csapágyatz mindenhol, SAAB iparát itt, Scania teherautót is. Az iparban a fenti cégek egységei dohognak ahogy kell.

    Szóval az, hogy iparban nem dolgozók nem ismerik őket az saját szegénységi bizonyítvány és nem érv semmire.Bocs, de oltári nagy pofonba sikerült belerohanni...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.10.11. 09:54:54