• DcsabaS
    #10
    Igen, a DNS-ük elég nagy része olyan, hogy a mai embernek már valójában nincs is rá szüksége. Úgyhogy fel is vetődik a kérdés, hogy nem volna-e érdemes tartani egy "nagytakarítást", és előállítani egy olyan "mesterséges embert", amelynek a DNS-e ilyen szempontból le van tisztázva.
    Azonban a nagytakarítás előnyössége távolról SEM egyértelmű. Ugyanis az előnyös génváltozások jókora része NEM 1, hanem legalább 2 lépést igényel (mondjuk 2 különböző helyen fellépő pontmutációt). Ezek EGYSZERRE való bekövetkezése lehetetlenül ritka volna. Ha viszont előbb csak az egyik következik be, annál toronymagasan az a legvalószínűbb eset, hogy HATÁSTALANNÁ válik a módosult gén (alapján gyártott enzim), a második leggyakoribb eset pedig az, hogy kártékonnyá, és csak harmadik befutóként jelenik meg az, hogy a mutáció előnyös.

    De mi történik akkor, ha az adott enzimet definiáló gén-szakaszból több példány is van? (kromoszómán belüli replikáció, ugye.) Ilyenkor NEM jelent semmi különös problémát, hogy valamelyik példány egy mutáció miatt hatástalanná vált, és ezért FENNMARADHAT. Aztán ha elég hosszú ideig ez marad a helyzet, egyszer csak bekövetkezhet egy második mutáció is, amely újra hatásossá, és ELŐNYÖSEN HATÁSOSSÁ teheti a korábban inaktiválódott gént...
    Utoljára szerkesztette: DcsabaS, 2019.10.14. 22:00:19