• DcsabaS
    #3
    A Földön is kialakult nagyon sokféle élőlény, és az evolúció máshol is nyilván megtenné. Persze lennének bizonyos hasonlóságok, de olyan mértékűekre mint egyes sci-fi-k sugallják, aligha számíthatunk.
    Már olyan alap biokémia szinten is orbitális különbségek várhatók, hogy miféle kódolási szisztémával van tárolva a genetikai információ. (Hogy lenne nekik kódolt genetikai információ tárolásuk az biztos, ugyanis az egyszerű élettelen evolúciós rendszereket az élő evolúciós rendszerektől pont ez többlet különbözteti meg, ti. ez teszi lehetővé a komplexitásuk és az alkalmazkodó képességük szinte korlátlan növekedését. A földi élőlényeklnél pl. olyan DNS van az eukarióta sejtek magjában, a mitokondriumában, illetve a kemoszintetizáló baktériumok DNS-ében, amelyek genetikai kódja ha csak egy kicsit is, de eltér. És alighanem ez az eltérés vezetett arra az inkompatibilitásra, amely megakadályozta azt, hogy a mitokondriumok, mint egykori bekebelezett, de nem megemésztett prokarióta baktériumok integrációja teljessé váljék az eukarióta sejtekben: ezért a mitokondriumnak saját fehérje szintetizáló apparátusra van szüksége.)
    És mindezek a jelenségek már az élet biokémia fejlődésének meglehetősen magas szintjén következtek be, mert hiszen eredetileg nem is bázis-triplettes volt a kódolás, hanem csak duettes, és nem is DNS, hanem csak RNS alapú, és már az is nagyon komplikált rendszer volt.
    Szóval nem ártana jól meggondolni, hogy mégis milyen fajta anyagi szervezeteket fogadnánk el pl. marsi, vagy vénuszi élőlénynek...