• DcsabaS
    #1
    Ennek a cikknek a szerzői egy rózsaszín szemüvegen át szemlélve próbálják meg előadni a dolgokat. Úgy teszik fel a kérdést, hogy HA VOLTAK olyan idők, amikor a Vénusz felszínén víz lehetett, akkor az mégis mikor lehetett, mert csak annyi bizonyos, hogy nem mostanság. Ez még önmagában rendben volna, de ehhez MEGALAPOZATLAN kiegészítő feltevéseket is tesznek, pl. hogy a Vénusz légkörének CO2 tartalma csak 700-750 millió éve jelent volna meg, a kőzetekből felszabadulva. EZ EGY HÜLYESÉG.
    Normálisan a mi naprendszerünkben a bolygók SOK légköri CO2-vel (illetve metánnal) rendelkeztek, csak aztán a belső bolygókról a könnyű hidrogén eltávozott (elsőként a Merkúrról), mert a Nap kifújta, a külső gázóriások pedig befogták. A Marstól kijjebb fekvő bolygóknál a CO2 már fagyott, a Mars esetében napszaktól függően fagy meg, illetve szublimál.
    Már a Földnél is "csoda", hogy ennyi sok hidrogén van rajta (víz formájában megkötve), ugyanis a bolygó kialakulása idején akkora volt a felszíni hőmérséklete, hogy az eredetí víz (és hidrogén) készlete nem maradhatott meg. Ezért is feltételezzük, hogy UTÓBB ÉRKEZHETETT HOZZÁNK aszteroidák becsapódása révén, amikor már lecsökkent a felszíni hőmérséklete. Természetesen ugyanazok az aszteroidák hozhattak kötött hidrogént a Holdra, a Marsra, a Venuszra és a Merkúrra is, de a kisebb gravitációjú Merkúr, Hold, és még a Mars is elég hamar elveszítették. A Vénuszon ugyan majdnem akkora a gravitáció mint a Földön, de a Naphoz közelebb van, így egyebektől függetlenül kb. 50 C fokkal eleve magasabb felszíni hőmérséklet volna rajta várható.
    Valaha a Földön is sokkal magasabb volt a felszíni hőmérséklet, és részben pont azért, mert a légkör sok üvegház hatású metánt és CO2-őt tartalmazott. Utóbbit pont az élővilág vonta ki és kötötte meg, fokozatosan beépítve a szén, kőolaj, földgáz és tőzeg készletekbe, valamint a kálcium karbonát közetekbe. Részben EZÉRT is csökkent le a Föld felszíni hőmérséklete, a korábbi emelkedett szinthez képest. (Tehát nem az van, hogy a Vénusznál a CO2 a kőzetekből egyszer csak felszabadult, hanem hogy a Földön az élővilágnak hála részben a mészkőbe épült be. De amúgy a CO2 is az aszteroidákkal érkezhetett.)
    Ősszességében azt mondhatjuk, hogy a Vénuszon mindig legalább 50 C fokkal magasabb volt a hőmérséklet mint a Földön, csak idegen (aszteroida) eredetű kötött hidrogén (víz és metán formájában) lehetett rajta, miközben a CO2 szint bőven lehetett mindig akkora (ti. az aszteroida becsapódási korszak után), hogy az üvegházi hatás miatt a felszíni hőmérséklet mindig jóval 100 C fok felett legyen - a folyékony víz bármiféle esélye nélkül.
    Megjegyzés: a Marson a CO2 leginkább fagyott (messzebb van ugye a Naptól), ezért nincs is rajta érzékelhető nagyságú üvegház hatás, ezért lehetne rajta víz is, csak mégsem biztos hogy van, a kicsiny gravitációja miatt. Ugyanakkor FAGYOTT formában és a FELSZÍN ALATT minden további nélkül lehetne.