• Cyberdog
  #46
  Úgy néz ki, hogy van. A különböző elemzések és mérések (színkép, hő, meg miegymás) azt mutatják, hogy az összetétele, a naprendszer kialakulásának időszakára jellemző kémiai összetevőkkel meggyező. De sok ponton a Hold összetételével is megegyezik. Ez azt mutatja meg, hogy a két kisbolygó előbb keletkezett mint a Hold. Ha a Holdból szakadtak volna ki, akkor a naprendszer kialakulási időszakára jellemző kémiai összetételi értékeket nem tükrözné.

  A Vénusz nem jelent gondot ennek kettőnek, hisz jobban szerepet játszik rájuk a Föld tömegvonzása és az azonos nap körüli keringési pálya, sem mint a Vénuszé. S úgy néz ki, hogy a Vénusz rendelkezik a saját Trójai "holdjával vagy holdjaival" de ezeket még nem erősítették meg más csillagászcsoportok. Jelenleg vizsgálják őket, hogy tényleg azok vagy csak ideiglenesen befogott aszteroidák, amik 1-2 év után talán tovább is állnak. Amennyiben bebizonyosodik, hogy állandó kísérőkről van szó, akkor megkapják a maguk elnevezését is és Vénusz már nem is lesz olyan magányosan keringő planéta

  A két trójai a Földdel megegyező pályán mozog és viszonylag közel, Legkisebb távolsága a Földtől 12,5 millió km. a Cruithne esetében. A TK7 esetében a legközelebbi távolság 20 millió km. Egyre több csillagász véli úgy, hogy a Lagrange pontokon keringő trójaikat az anyabolygó távoli holdjainak is lehet tekinteni. Bár e kérdésben megosztottak a csillagászok, asztrofizikusok. de elképzelhető, hogy újra kell értelmezni, hogy mitől lesz hold, egy hold. Ha ez megtörténik, akkor még az is elképzelhető, hogy megkapják a hold státuszt ezen kisbolygók is. Én bevezetném a trójai típusú holdak kategóriát. Bár én nem vagyok csillagász (még ha önkéntes szinten exobolygókra vadászom és galaxisokat osztályozok a Zooniverse-nél :)
  Visszatérve a trójaiakra...
  A két trójai 1:1 rezonanciába van a Földdel... azaz közel azonos idő alatt kerülik meg a napot. De a két trójai technikailag
  nem tekinthető a bolygónk holdjainak. Ha már módosítani akarnak a meghatározáson, nem magán a hold meghatározásán kéne változtatni, hanem bevezetni az új kategóriát. Ha már egyesek, holdnak akarják tekinteni őket.

  A csillagászok több mint valószínűnek tartják, hogy további Föld trójaiak kerülnek felfedezésre az elkövetkezendő időkben. Az OSIRIX-Rex kisbolygókutató űrszonda egyik feladata további trójaiak felfedezése is.

  2010 TK7 pályája


  3753 Cruithne