• defiant9
    #26
    "Hmmm. Ez az egész egy kicsit tyúk-tojás problematika.
    Mi a nagyobb érték? Az élet, vagy az áldozat, azaz élet feláldozása?
    A liberális gondolkodás szerint az élet, a konzervatív szerint az áldozat."
    A legnagyobb veszteséget okozó amerikai polgárháború is alapvetően a liberális/demokrata észak rabszolgatartás ellenessége miatt robbant ki(a tényleges háborút közbülső feszültséget gerjesztő események után végül a konföderáció megalakulása indukálta). Valahol ez volt az első demokrácia exportja az USA-nak, de ez még a határokon belül. A délszláv háborúban is a demokrata Clinton elnöksége alatt bombázták a szerbeket etnikai háborús bűnökre hivatkozva, bár technikailag ez NATO koalíciós akció volt, de nyilvánvaló hogy az USA ereje kellett a megindításához és a megnyeréséhez is.

    "Ebből következik, hogy a háborúkat a konzervatívok kezdik és a liberálisok fejezik be"
    Ez sincs így. A szovjet-kínai határkonfliktust vagy Kínai–indiai háború -t pl. ki kezde/fejezte be?

    "Az áldozatok minimalizálása ilyen szempontból nem emberbaráti célt, vagy a hatékonyság növelését szolgálja, hanem hogy a demokraták minél kevesebb fogást találjanak az aktuális kormányzaton, ha közeledik a választás."
    Nem szétválasztható a kettő. Az amerikai polgárok nem nézik jó szemmel a civil áldozatokat sem a saját fiaik elvesztését, így ez egy humanitárius teljesítendő cél. Azt a háborút nincs is értelme elindítani amiben kórházakat, iskolákat bombázna az USA vagy óriási vérveszteséget szenvedne el mert elvesztené amiatt mert gyorsan leállítanák a civil tiltakozások.

    "A kérdés fel sem merülne persze, ha az amcsik egyáltalán nem kezdenének háborúkat."
    Más kezdene bele, mindig lehet addig feszíteni a húrt hogy kirobbanjanak a háborúk. Az USA jellemzően a saját érdekei/értékei oldalán lép fel. Ennek van gazdasági színezete, van ideológiai is, és biztonság stratégiai is. Kim-et pl. nem támadták meg de ha tovább lövöldözi a rakétáit a japánok feje felett akkor ennek is eljöhet az ideje, ez az utóbbi kategóriába esik, de a diktátor leverése(a sanyargatott nép felszabadítása) egyben jól kommunikálható liberális cél is.