• johnfly
    #8
    Az, hogy a fakitermelés a jövedelmező üzletek közül világviszonylatban sokadik helyen áll, ne zavarjon meg. Azt az átlagot erősen lehúzza a fenntartható erdőgazdálkodást folytató országok nagyon alacsony profitrátája.
    Pl Brazíliában kivág egy társaság hektáronként 300-400 m3 elsőosztályú rönköt, meg kitermel mellé ugyanennyi cellulózfát, leúsztatja az Amazonason a feldolgozóüzembe, azután a területen a bozótot felégeti, beszántja, és 3-4 éveb keresztül egy gramm műtrágya felhasználása nélkül termel évente 3 aratással szóját vagy cukornádat, s ezt csinálja több százezer hektáron.....NA AZ PISZOKJÓ ÜZLET, és a mocskos nagy profitból jut a politikusok vastagon megkenésére is.
    Erről nem fogsz a google-ön kimutatást találni, nem lehet a világon folyó fakitermelési trendeket ráhúzni erre a rablógazdálkodásra, mert teljesen irreleváns. Például Észak-Amerikában és Európa fejlettebb felében szokás a fakitermelőket rendesen megfizetni (nálunk ez az átlagkereset és a 'békasegge alatt 2-vel' között mozog) De a fent említett helyeken gyakorlatilag rabszolgamunka van. Ha egy fűrészest betakart egy méretes fa annyi baj legyen, már nem kell elásni.
    Így igen nehéz költségeket, megtérülést, profitot összehasonlítani......