• fonak
    #48
    Janukovics törvényesen megválasztott elnök volt, akit egy USA által is szított "forradalom" kergetett el, az ukrán nacionalista huligánok fizikai erőszakkal kényszerítették meghunyászkodásra vagy lemondásra az oroszbarát parlamenti képviselőket, kormányzókat stb., járták az országot és videóra vették, ahogy fenyegetik, megverik, különböző megaláztatásoknak teszik ki az oroszbarátnak tartott hivatalnokokat, pl. kényszerítik őket a "Szlava Ukraini" (dicsőség Ukrajnának, az ukrán nackók mindenütt látható és hangoztatott jelszava 2014 óta) szlogen kimondására. Ennyit a bábkormányról és az ártatlan USA-ról, amelyik csak az ukrán nép szabadságvágyának adott egy kis segítséget. Ahogy pl. dzsihádistákat is ezért segítettek évtizedeken keresztül, 9/11 után is bőven pl. Líbiában, Szíriában (most az ISIS CIA-kreatúra voltát ne feszegessük, az "nyilván" összeesküvés-elmélet). Persze mindez érthető, a konzervatív, fundamentalista politikai iszlám és az USA szövetsége több mint fél évszázados (Amerikai-Szaúdi szövetség) és ma is fennáll.
    Ukrajnára visszatérve Ukrajna sokáig próbált egyensúlyozni az EU és az oroszok között. Az tény, hogy nem volt túl jó a gazdasági helyzet, és velejéig korrupt volt az állam. Az akkori "oroszbarát" kormány kötött egy társulási szerződést az EU-val, majd orosz nyomásra vissza akartak lépni ettől. Ekkor az oroszellenes ukrán nacionalisták (főleg Nyugat-Ukrajnában, azaz Galíciában voltak ilyenek, az ország többi része nem volt vérmesen oroszellenes vagy lelkes ukrán nacionalista) az utcára vonultak más elégedetlenekkel együtt (Victoria Nuland pedig amerikai külügyminisztériumi vezetőként személyes jelenlétével is demonstratívan támogatta a tüntetőket), hónapokig táboroztak a Majdanon, csúzlikkal és egyéb saját készítésű fegyverekkel, illetve vadászfegyverekkel, jelzőpisztolyokkal stb. harcoltak a rohamrendőrökkel. Aztán egyszer csak belelőttek a tömegbe valakik, illetve a rendőrökre is lőttek állítólag (az ukrán nacionalista verzió szerint Putyin emberei voltak, az oroszok szerint CIA által felbérelt mesterlövészek), ami után nagyon gyorsan megdöntötték a kormányt, gyakorlatilag puccs zajlott le. Az új kormány elkezdte vegzálni a helyi oroszokat és az ukrán nacionalisták fizikailag is rátámadtak oroszokra, illetve oroszbarátnak tartott emberekre, ezalatt az oroszok vértelenül átvették a hatalmat a Krímben, majd
    két orosz többségű keleti "megye" (jóval nagyobb területi egységekről van szó, mint a mi megyéink) elszakadt, majd az ukrán hadsereg és a nacionalista futballhuligánokból és hasonló "ukrán hazafiakból" álló szabadcsapatok részben visszafoglalták azokat, azóta alacsony intenzitással folynak a harcok az ukrán hadsereg és a szakadárok/oroszok között.
    Gazdaságilag Ukrajna ekkor gyakorlatilag csődbe ment, a többség még rosszabbul él, mint 5 éve (viszont már mehetnek vendégmunkásnak többek között hozzánk is), nagyrészt továbbra is korruptak politikusok, a jelenlegi elnökük egy zsidó humorista és az ország egy részét elvesztették, de legalább vigasztalódhatnak vele, hogy a Nyugat és Amerika a "szabadságszerető ukrán nép" mellett áll. Persze csak addig, amíg nem kerül nekik túl sokba.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2019.08.07. 10:06:58