Sydra#27
"Tehát ameddig ez nincs addig éljen a vadkapitalizmus? Szabadrablás, kizsákmányolás. A munkaerőpiacon rengeteg szabály van ami védi a kiszolgáltatottabb pozícióban lévő munkavállalót."
Nem tudom mi az a vad kapitalizmus. A rablás meg a kizsákmányolás az erőszak, az mellett soha nem kardoskodtam. De félek te a rablás és kizsákmányolás alatt valami egészen mást értesz, mint ami a szótárban van.
"Ez egy gyenge kibújási kísérlet a válasz alól, az apartheid idején "white only" elvek mentén szerveződött a gazdaság is."
Én végig arról beszéltem, hogy az állam ne avatkozzon bele az emberek életébe az erőszak megakadályozásán túl, erre te csupa olyan ellenpéldának szánt dolgot hozol fel, ahol az állam drasztikusan bele avatkozott az emberek életébe. Ha az állam kötelez, hogy csak fehéreket alkalmazhatok, akkor értelmetlen a diszkriminációt rajtam számonkérni.
"Nem tudnak, legalábbis nem hatékonyan a többségi társdalom méretgazdaságosságával szemben nem."
Ez ilyen cargo cult of economics.
"Amit te vázolsz az oda vezet hogy az erősebb túlél, a gyengébb meg éhen döglik."
Komparatív előnyökre épülő gazdaságról sem hallottál még ezek szerint.
"A monopólium természetes módon létrejön az átlalad preferált szabadjára engedett gazdaságban, ennek legfőbb oka a méretgazdaságossági előny"
Van 10-20 különböző tényező, ami hosszú távon pozitívan vagy negatívan befolyásolja egy cég életképességét és te kiragadsz egyet, ami igazolja a narratívádat. Minden hierarchiának van természetes elöregedése, amit nagyon nehéz lassítani kismillió ok miatt. Olvasd el erről a Peter Elv című könyvet. Egy délutános olvasmány. A Parkinson Törvényének első fele is nagyjából ugyanezt a témát fedi le más szempontból.
Egyébként meg a monopol helyzet nem automatikusan szül visszaélést. Ha a monopólium nem kap különleges jogosítványokat az államtól, akkor eléggé be van korlátozva. nem csak a termékek versenyeznek egymással, hanem a piacok is. Sok piac 100 éve nem is létezett és az egyik piac termékeivel gyakran fel lehet váltani egy másik piac termékeit. amúgy is sok nagy piaci bukást láttunk már gigacégektől. A világcégek 50%-a 20 éve még nem is létezett vagy max kis garázs cégként. Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.07.24. 13:25:14