• wraithLord
    #9
    "Azért itt lássuk azt, hogy ha találnak egy egysejtűt, gombát, akármit az nem feltétlenül jelenti azt, hogy azok az emberre, emlősökre, jelenlegi fajokra veszélyesek, kórokozónak számítanak."

    Szerintem én nem mondtam, hogy feltétlenül azt jelenti, sőt, egyetértek, inkább nem, mint igen. De a semminél azért lényegesen nagyobb esély van rá.
    Főleg baktériumok esetén. Vírusnál probléma az, hogy kihalt a gazdaszervezet, baktériumnál vagy gombánál nem, de a gombák egy picit bonyolultabb életformák.

    A kórokozók általában nem azért vannak ott, ahol vannak, mert ott élnek, hanem a gazdaszervezet révén oda kerültek. De ha esetleg az illető baktérium vagy gomba nem kórokozó, akkor is ott van a lehetőség, hogy nem extrém hőmérsékleten élő faj, csak hibernációban túlél. Plusz ott van a lehetőség, hogy kórokozó lesz belőle, nem kellenek hozzá évszázadok, legrosszabb esetben hónapok alatt kialakulhat egy új törzs. És ott van a lehetőség, hogy egy olyan baktériumfajról vagy törzsről van szó, amit az élővilág "elfelejtett" (pl. mert eltűntek az ellene hatékonyan védekezni képes populációk), tehát megint szabad a terep. Nem valószínű, de lehetséges.

    Az sem feltétlenül örömteli dolog, ha nem emberre, hanem valami más élőlényre veszélyes, mert az élővilág viselkedhet úgy, mint egy jenga torony, rossz kockát (fajt) húzol ki, és borul az egész, pl. az élelmiszeriparral együtt.


    Mondjuk eredetileg az ebben rejlő érdekességek, esetleg a tudomány feljődését segítő felfedezések jutottak eszembe, de az ilyen ikszaktákszerű rejtélyes arktiszi betegségek is beugranak. :D