• dyra
    Az is, de pl. kukásból sincs elég meg a bevásárlóközpontok is bérversenyt tartanak a túl sok képzést nem igénylő áruházi munkákra. Faramuci módon éppen a képzés eltolódása a felsőfok irányába szívta el a szakmunkás rétegből a dolgozókat.

Lentebb írtam milyen tényezők okozzák együttesen a munkaerőhiányt. De még1x.

1. A nyugati világban és jó pár keleti kistigrisnél jelentős réteg van nyugdijban ami amúgy tök jó dolog. De ilyen korábban nem volt a világtörténelemben.
    2. Szintén a nyugati világban és néhány keleti kistigrisnél a demográfiai helyzet fogalmazzunk úgy érdekes. Kevesebb gyerek és fiatalabb korosztály mint idős.
    3. Szintén ezekben az országokban a szolgáltató szektor jelentősen kinőtt. Ami rengeteg melóhelyet teremtett.
    4. Jelentős az országok eladósodása.
    5. Nálunk jelentős az elvándorlás több százezer honfitársunk nem itthon dolgozik.

Semmi köze a képzésnek hozzá olyan értelemben ahogy te mondtad, most is van több 100 ezer magyar a munkaerőpiacon akiket nem tudnak bevonni mert képzetlenek. Kukásnak se jók?

"A többi meg utópia lásd magyar rabszolgatörvény ami nem épp a munkaidő csökkentése felé mutat."
    WTF? Te is ugyanerről az jövőképről (nevezhetjük utópiának, de itt nem pontos a fogalom) írsz a dologtalansággal meg a kirúgott emberek millióival. Nekem meg felrovod?

Nem rovom fel ez a sok dolog egyszerre van jelen.

1. Kevés a jó szakember = többet kell őket dolgoztatni
    2. Sok a képzetlen ember akiket nem tud felszívni a munkaerőpiac = közmunka, segély stb..
    3. Az MI fejlődésével olyan munkák szűnhetnek meg mint pl a sofőr. Nem egy túl gógyis meló de nem is könnyű és azért viszonylag nem fizet rosszul. Mit kezdesz egy olyan emberrel aki 25 éve sofőr? Hova fogod átirányítani a munkaerőpiacon? Megy majd programozónak? Vagy a könyvelők. Iszonyat sok könyvelő dolgozik jól fizető munkahely volt. Szerintem lassan csak akarat kérdése, hogy ne legyen rájuk szükség. Majd egy MI megcsinálja. No de őket is hova irányítod át?

Jelenleg munkaerő hiány van ezért próbál meg a kormány munkaerőt teremteni a német cégenek jogszabályokkal. A nagyfokú robotizálás egy távolabbi időtáv, az egy ellentétes hatású változást indukál, és eljuthat olyan szintre ahol az általad leírt millióknak tényleg robot fogja végezni a munkáját. A megoldás nem az hogy nem engedjük a robotizálást hogy senki ne legyen 'dologtalan', ez a szocializmusban működő gyárkapun belüli munkanélküliséghez, alacsony hatékonyságú termeléshez vezetne.

Nincsen munkaerőhiány. Munkaerő van dögivel. Olyan aki képzett olyan nincs. Szerintem ez egy nagyon fontos aspektusa ennek az egész jelenségnek.

A megoldás pedig az ha a robotok elveszik a melót akkor a robotokat és a gazdáit rendesen meg kell adóztatni mert a munkanélküliek segélyezése átképzése nem 5 forint lesz ahhoz pedig források kellenek. A másik megoldása ami szerintem pl nálunk is lesz, ott "döglenek" meg az emberek ahol akarnak (szabadságot akartak ne megkapták). Az előbbi megoldás a fejlett nyugatra lesz jellemző itt a Balkánon levan sz*rva miből élnek az emberek.

Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.07.02. 14:35:17