• VolJin
    #8
    Bolygónkon 3 milliárd évig csak egysejtű életformák voltak.
    Képtelen volt a biológiánk hosszabb DNS létrehozására, mert a bonyolultabb funkciókhoz szükséges fehérjekódolás energiaigényesebb volt, mint amire képes volt a biológia.
    A jelenlegi DNS evolúcióval nem alakulhat ki.
    Két különböző életforma véletlen szimbiózisa tette lehetővé, hogy itt legyünk.
    Egy metántermelő baktériumot lenyelt egy metánfogyasztó, de nem emésztette meg, hanem benne elszaporodva, annak alkotóeleme lett.
    A mitokondriumaink visszafejlődött sejtek, melyeket őseink lenyeltek, de nem fogyasztottak el, hanem felhasználtak energiatermelő egységként.
    Így elég volt az anyagcserénk a hosszabb DNS működtetésére, ami evolúciós ugrást jelentett. Az összes többsejtű egyetlen baktériumtól ered. Egyszeri esemény, ami soha többet nem ismétlődött meg.
    Nem az életnek kedvező feltételek, hanem egy egyszeri szerencsés véletlennek köszönhető a létünk. A legtöbb bolygón ahol van élet, primitív egysejtű formákat találnánk.

    Ha máshol is megismétlődött ez az ugrás, ott is csak évmilliárdoknak kell eltelnie, és azután is évszázmillióknak, míg kifejlődik egy képességeinkkel bíró faj. és ahhoz képest is csak egy évszázados idősávban használunk rádiójelekét.
    tehát az életre alkalmas bolyokon is alacsony az esély a többsejtű életre, majd a többsejtű életnek is hosszú idő kell egy technikai civilizáció megalkotására, ami nem feltétlenül használja huzamosabb ideig a rádióhullámokat kommunikációra. Valószínűbb, hogy vagy túlhaladták vagy a közelükben sem járnak.