• Sequoyah
    #9
    Eleg pontatlan az a hatar sajnos. Mindossze annyit tudunk, hogy amit a foldon latunk, az biztosan alkalmas az eletre. Szoval minel jobban hasonlit egy bolygo a foldhoz, annal nagyobb az eselye hogy talalunk valamit, amit fel is ismerunk.

    De ez elegge megkoti a kezunket, szoval ennel lazabb hatarokat keresunk, ami tobb esellyel kecsegtet. De tul lazak sem lehetnek a felteteleink, mert pl egy viz nelkuli, bolygo magjaban elo (es igy a szupernovaktol biztonsagban levo) szilicium alapu eletforma nem lehetetlen, de keresni folosleges, mert ugysem talaljuk meg oket innen.

    Szerintem a legjobb ha a legegyszerubb, mar ismert eletformat vesszuk alapul. Mi szukseges, hogy egy alga-szintu eletforma megmaradjon? Ha elterjedtek mar egyszer, ok azert eleg komoly kataklizmat tul tudnak elni, ha pl megbulynak melyebb kozetekben vagy oceanok melyen. Es ok mar tudnak akkora valtozasokat okozni az okoszisztemaban, hogy az messzirol is kimutathato. Vegulis a foldon is nagyreszt ok a felelosek azert hogy a legkorunk foleg oxigenbol all, nem szendioxidbol.