• kvp
    #11
    "Na, akkor most valaki számolja ki, hogy mondjuk a dollár kezelésében részt vevő bankok mekkora energiát fogyasztanak. Áram, gáz, stb."

    Ha tisztan a szamitogepeik kapacitasat nezzuk, akkor a bitcoin-nak is csak a toredeke es az osszes kriptovalutahoz kepest szinte semmit. Az oka az, hogy a legtobb banki rendszer meg par szaz kilohertz-es gepekre lett tervezve es ezert a vilag teljes banki forgalmat elvinne a legkisebb google-os adatkozpont is. A bankok jellemzoen nem szeretnek penzt kolteni, ezert ha tranzakcionkent csak 1 centet lehet sporolni az energiakoltsegeken, akkor mar megeri nekik megcsinalni.

    Ha egy banki tranzakcio energiakoltseget nezzuk egy bitcoin-os tranzakciohoz kepest, akkor meg a fentiekhez kepest is nagysagrendekkel rosszabb a helyzet. Sot igazabol egy 10-15 perces youtube video megnezesese mobilon tobb energiat igenyel, mint egy atlagos ember teljes havi banki forgalma, ugy hogy online kapja a fizeteset, online fizet minden szamlat es online ellenorzott bankkartyaval fizet mindenhol. A modern penzforgalom valojaban nagyon olcso, csak dragan adjak a bankok.

    Egyebkent nem tudom feltunt-e valakinek, de a bitcoin-t direkt arra terveztek, hogy kezelhetetlenul bonyolult legyen. Tehat nem csak a banyaszas, de a sima tranzakciok is direkt ugy vannak megtervezve, hogy egyre bonyolultabb legyen lebonyolitani oket. Ez nem csak a kibanyaszhato token-ek szamat limitalja, de az osszes veluk vegezheto tranzakciok szamat is. Es ez szandekosan lett igy megtervezve, mivel egy matematikai kiserletrol van szo, nem egy hasznalhato fizetoeszkozrol. Az utobbinak ugyanis nem az a legfontosabb ismerve, hogy az indulaskori erteket megtartja hanem az, hogy fizetesre alkalmas marad hosszutavon is. Az arany termeszetenel fogva ilyen. A virtualis (banki) penz is ilyen, mert ilyenre terveztek. A bitcoin-t meg direkt pont a forditottjara, a komplexitasilag ellehetetlenulesre. Ilyen szempontbol meg rosszabb is mint a tulipanok voltak, mert azok nem pusztultak ki teljesen a folyamat vegere csak bearazodtak a normal ertekukre.