• Sequoyah
    #42
    Az egy másik ember állítása volt,

    Valoban, sok a nev, keves az arc...:) Jobban oda kene figyelnem...

    az ősrobbanás után alakult ki az anyag nem azzal együtt robbant ki.

    Az anyag nem a semmibol alakult ki, hanem a mindent mar eleve kitolto, de sokkal surubb proto-anyagbol. (hogy mi volt a proto anyag az mar mas kerdes. Kvantumhab? Tiszta energia? Ezt meg nem is igazan tudjuk, mert a Plank tavolsag alatt nincs fizikai modellunk hogy leirjuk ezt a valamit, ahogy a fekete lyuk szingularitasat sem tudjuk leirni, de attol meg van ott valami)

    Ha nem egy pontból indult akkor mi történt? Körbe meghasadt mindenfelé az akkor még nem létező semmi?

    Azt hiszem fentebb ezt is megvalaszoltam.
    Sok cikk, meg a tudomanyosabbak is sorra elkovetik azt a hibat, hogy az osrobbanas kezdetere ugy hivatkoznak, mint egy pontba surusodott anyagra. De ez HIBAS, a tudomany ilyet nem allit. A tudomany azt mondja hogy az amit most majdnem 100milliard fenyev atmeroju lathato univerzumkent ismerunk, az az osrobbanas kezdete utani X masodpercben Y meretu, emberi leptekkel apro terreszbe surusodott (amit hibasan pontkent mondanak, pedig van kiterjedese). De az univerzum ennel biztosan nagyobb, ha 10x ekkora, akkor a kezdeti terfogat is 10x akkora volt. Ha az univerzum most vegtelen (egyebkent elegge annak nez most ki), akkor a kezdeti terfogat is vegtelen volt, csak sokkal sokkal surubb.

    Szoval volt a kezdeti "valami", ami kitoltotte a (potencialisan vegtelen) teret, majd ez a valami elkezdett tagulni, es a tagulassan ennek a "valaminek" lett eleg tere ahhoz hogy osszealjon rendezettebb formaba, amit mi most anyagnak nevezunk.
    Szoval nem a semmibol keletkezett az anyag. Helyesen ugy mondjuk, hogy "nem tudjuk" mibol keletkezett az anyag. Otletek vannak, de elfogadott tudas nincs.