• Sequoyah
    #34
    e egy olyan nyomra hivatkozol ami az ősrobbanás pillanatában nem volt meg.

    Semmi koze az osrobbanashoz, nem arrol van szo. Emlekeztetnelek hogy a te allitasod az volt, hogy MOST a jelen pillanatban van egy fekete lyuk az univerzum "kozepen", ahonnan tavolodnak a galaxisok. Szoval MOST a jelen pillanatban a kozepponthoz kozelebbi galaxisoknak egymashoz kozelebb kellene lenniuk, mint a kozepponttol tavolabbi (tolunk viszont egyenlo tavolsagra levo) galaxisoknak. Ez a kovetkezmenye az allitasodnak. Ezt magyarazd meg, ne az osrobbanast.

    Nincs egy meghatározott pont ahol a feketelyuk "van"

    Dehogynem, a tomegkozeppont kozotti Schwarzschildradiusz az pontosan meghatarozza a fekete lyukat a terben. A big bang szingularitasa eseten ez nem meghatarozhato, hiszen meg a kiterjedese sem meghatarozhato.

    Pont mint a látható világban mi sem tudjuk mi van "kint".

    Dehogynem, kintrol erkezik befele informacio. Bentrol nem tud kifele menni.

    Eltakarja a szingularitás.

    Ezt a "szingularitast" mint fogalmat ne kezeljuk mar valos dologkent. A szingularitas az nem valami. A szingularitas az pont az ellentete, azt jelkepezi, hogy nem tudjuk.
    A feketelyuk az nem maga a szingularitas. A fekete lyuk elmeleti kozepe a szingularitas, amit nem tudunk mai fizikaval leirni, de a fekete lyuk egeszet le tudjuk irni, az nem szingularitas.
    Az osrobbanas kezdete viszont egy az egyben szingularitas, amit nem ismerunk.


    De ha a tér tágul akkor nem új tér keletkezik hanem csak felfúvódik a meglévő

    Ez rettento gyer megfogalmazas, de gyakorlatban ilyesmin gondolkozik ma a tudomany. A tagulas gyorsulo mivolta egyezik azzal az elkepzelessel, hogy "uj ter keletkezik". Vagyis ha beleszamoljuk az uj ter "keletkezese" altal letrejott vakumenergiat, akkor nagyjabol pont annyi energiat kapunk ami a jelenlegi, es az elmult 14 milliard ev gyorsulasat magyarazza. De ez meg nagyon csak hipotezis, es nem bizonyitott dolog.


    Tehát valami konkrétan szétveti az egészet.

    Igen, ez a valami a sotet energia. Amirol nem tudjuk mi az (bar hipotezis van ra, lasd fentebb), de az pontosan latjuk hogy "valami szetveti az egeszet". Es ez a valami mindenhol ott van egyforman, nem csak egy pontban ahonnan tavolra mar csokkenne az ereje.
    Ez a sotet energia nagyleptekben osszeadva erosebb mint az anyagot egyebkent rovid tavolsagokon egymashoz vonzo gravitacio. Foleg azert, mert a gravitacio a tavolsaggal negyzetesen csokken, a sotet energia viszont mindenhol konstans.


    Annak pedig ott kell lennie kicsiben is.

    Igen ott kell. De ha a tagulas gyorsulasanak a sebesseget leosztod emberi leptekre, akkor olyan minimalis erteket kapsz, ami foldi korulmenyek kozott jelenleg kimutathatatlan. Nem csak a merteke miatt kimutathatatlan, hanem azert is mert minden mas ero ennel nagysagrendekkel erosebb, es ez egy zajt lehet, ami szinten neheziti a tagulas hatasanak a kiszureset.