• dyra
    #32
    Nem kell latnod a kozeppontot. Azt kell latni, hogy ha van kituntetett iranya galaxisok mozgasanak, akkor egyik iranyban minimum mas lesz a suruseguk mint a masik iranyban. Ahogy a kozepponttol tavolodnak, ugy kellene tagulniuk is, szoval a kozeppont iranyaban tobb galaxist kellene latnunk, akkor is ha a kozeppontot magat nem latjuk. A kozepponttol valo tavolsaggal negyzetesen aranyosan kellene csokkennie az anyagsurusegnek. Ez altalanos iskolai matek/geometria, remelem nem kell tovabb magyarazni.
    Es barmerre nezunk, mindenhol ugyanannyi galaxis van.


    Te egy olyan nyomra hivatkozol ami az ősrobbanás pillanatában nem volt meg. A középponttól nem tudnak távolodni mert akkor még nem voltak. Ha homogén lett volna akkor meg nem jönnek létre csillagok se galaxisok. Így viszont eleve nem is távolodhatnak a középpontól úgy ahogy te mondod. Az más kérdés van-e értelme középpontról beszélni ilyen körülmények közt. Az általános iskolai matekkal meg hiába jössz mert az nem játszott a szingularitás előtt.

    Mar miert lenne pontosan olyan? Pont annyi hasonlosag van kozottuk mint egy papirra rajzolt fekete lyuk eseten... Kb semmi. A "szingularitas" az egy altalaons, tag fogalom, nem minden feketelyuk ami szingularitas. Teljesen mas koncepcio. A fekete lyuk az a terben levo anyagtomorules, mig a big bang eseten a teljes terido tomoruleserol beszelunk.


    A feketelyuk is egy teljes téridő tömörülés. Nincs egy meghatározott pont ahol a feketelyuk "van" a felcsavarodott téridő miatt. Ha pedig bent vagy akkor neked nincs kint. Ha az elkezd tágulni te kívülről nem fogod még csak érzékelni sem. Pont mint a látható világban mi sem tudjuk mi van "kint". Eltakarja a szingularitás.

    Ezek szerint nem olvastad el, szoval megismetlem mas szavakkal. De ott is tagul, de kis leptekben eszlelhetetlen mertekben, es a tobbi vonzoero egybol visszarantja.
    Kepzeld el hogy az eleted szerelmevel allsz kezenfogva, es egyszer csak megindul alattad a fold, es lassan elkezdtek tavolodni egymastol. Mit csinalsz, hagyod hogy eltavolodjon es orokre elveszitsed? Feneket, megfogod a kezet, es lepsz egyet feleje. Ugyanigy hiaba tavolodna egy reszecske egy pikometert, ha a tobbi vonzoero ettol nagysagrendekkel erosebb es visszarantja.
    Es mint irtam, ha a tagulas sebessege felerosodik a jovoben, akkor ez nem lesz eleg eros, es a reszecskek is szetszakadnak, pont ahogy te elkepzelted.


    Ennek úgy kéne kinéznie, hogy ő is meg a körülöttünk minden egyre nagyobb lesz mert minden tér tágul az egészen kicsi is. De valami meggátolja ezt a folyamatot így egyben tud maradni az anyag. De ha a tér tágul akkor nem új tér keletkezik hanem csak felfúvódik a meglévő. Amit te mondasz ahhoz új térnek is kell keletkeznie mert az anyagnak akkor vissza kell "másznia" közel a másik anyaghoz de azt már csak úgy tudja megtenni ha visszamegy az új térben közelebb a másik részhez. Akkor viszont meg energiát kéne veszítenie és le kellene lassulnia de állítólag gyorsuló ütemben tágul a világmindenség. Tehát valami konkrétan szétveti az egészet. Annak pedig ott kell lennie kicsiben is.