• kvp
    #3
    Az elektromos autok relativ olcsoak, foleg ha az osszes folosleges extrat kihagyjak beloluk. Meg a Tesla 3-as is tele van luxusfelszerelesekkel, amik dragitjak. Egy olcso varosi elektromos auto, mondjuk vasoxid aksikkal (ami lehet lifepo vagy nife) egy olcso es nehezen tonkremeno konstrukcio. Eleve 30-50 eves aksi elettartalom, valtoaramu kalickas aszinkron motorral (lasd pl. Teslak) pedig igazabol nem sok alkatresz van ami tonkre tudna menni. Kombinaljuk egy kompozit laprugos felfuggesztessel, a fomotorhoz hasonlo villanymotoros szervoval es igazabol a kovetkezo 20 evben csak tolteni kell. Ha ezeket elkezdik szeriaban gyartani, akkor a mai autok aranak toredekeert, kvazi 0 kornyezetszennyezes mellett lehetne autot hasznalni.

    A szendioxidsemleges elektromos energiatermelest kell csak megoldani, de arra van mar par megoldas, a kulonfele megujuloktol az atomenergia kulonbozo formaiig.

    Az automata autokrol pedig annyit, hogy elvileg egy par kamera es egy mobiltelefonnyi elektronika es szenzor eleg egy automata autohoz. Ha olcsobbak es ezert gyengebbek a szenzoraik, akkor alacsonyabb vegsebesseget kell beallitani a kocsin automata modban. Egy olcsobb varosi autonal ez lehet akar 50 km/h is, mig a dragabb autopalya kepes jarmuveknel a 150 km/h tunik realisnak. Igy az auto arahoz lehetne szenzor csomagot es elektronikat valasztani. Olcsobb kocsiba jo a lassabb onvezeto elektronika elven.

    Az elektromos autok eseten van lehetseges fejlodesi irany, mind az automata mukodes, mind a nagyobb potencialis vegsebesseg iranyaba. A belso egesu motorok eseten mar most tul vagyunk az ar/ertek csucson, tehat dragabb es bonyolultabb egy ilyen hajtaslancot eloallitani, mint valojaban amennyit er, mig gyorsulasban es vegsebessegben az elektromos hajtas jobb, tehat nem csak az energiahatekonysagi es kenyelmi versenyt nyeri meg. (a belso egesu motorok is azert terjedtek el, mert jobbak voltak energiahatekonysagban es kenyelemben, mint a gozmotorok, pedig azokat sokkal olcsobb volt uzemeltetni, mert kis odafigyelessel kvazi barmilyen egheto anyaggal elmentek)