• Nos
    #8
    Szerintem senki ne essen át egyik ló túloldalára sem. Álhírek vannak, ezt mindenki látja. Elég kinyitni a facebookot, vagy akár a magyar sajtót, és folyik belőle a félrevezetés, ferdítés, teljes marhaság, hazugság. A baj az, hogy az álhír és a valóság között nincs minden esetben egy tiszta határ. Persze vannak olyan dolgok, amiről mindenki vágja, hogy marhaság, de van olyan is, ahol épp csak kihagytak pár dolgot, még csak nem is hazudtak, amitől viszont teljesen más értelme lesz az egésznek. És vannak a véleményes hírek, amik ma egyre elterjedtebbek. Na meg a kultúrális nézőpontok, meg egy csomó prioritási sorrend.

    És persze sok esetben épp a nyakunkon ülő rezsimeknek nincs érdekükben az álhíráradatot leállítani.

    De ettől még álhír van, és valamit kezdeni kell vele.

    Sydra tök nagy hülyeséget mondott, és itt mindenki nekiesett zetortraktornak.

    Van pc, meg nem anti-pc álhír is. Amikor pl a német rendőrség nem mondja ki, hogy muszlim volt az elkövető, az is álhír, az elhalgatós fajta, meg amikor az origo közel keleti képeket állít be úgy, mintha az egy nyugat-európai városban lenne, az is álhír.

    Az a baj, hogy hajlamosak vagyunk sokkal könnyebben elhinni minden olyan dolgot, ami közel áll a vágyainkhoz, világnézetünkhöz, akkor is ha marhaság, és elutasítani a másik oldalt, bármennyire megalapozott.

    És még azt is meg merem kockáztatni, hogy a fenti nehézségek mellett is nagyon sok hírről el lehetne dönteni, hogy valójában álhír-e, vagy sem. Csak attól függően, hogy ezt ki dönti el, vagy elhisszük majd, hogy tényleg álhír, vagy nem. Legbelül az emberek nagy részét nem az érdekli, hogy a hír igaz-e, hanem hogy igazolja-e az ő elképzeléseit.

    Sajnos ilyenek vagyunk.