• kvp
    #2
    Alapvetoen az ICANN egy amerikai vallalat. Nonprofit, de vallalat. Innentol nem igazan vonatkoznak ra a nemzetkozi szervezetekre ervenyes torvenyek es joga van kereskedni a sajat kezeleben levo TLD-kkel. Ezzel szemben az IETF peldaul amerikai, allamilag tamogatott, mara nemzetkozive valt szabvanyugyi szervezet, melyre vonatkoznak a nemzetkozi szabalyok.

    Akinek nem tetszik, hogy a kereskedelmi fo domain neveket az ICANN adja ki, az elvileg jelezhetne ezt az IANA szervzetnek, amin keresztul levalasztottak az ENSZ altal elismert allamok szamara fenttartott domain neveket, viszont ez a szervezet is az ICANN tulajdona, igy nem sok ertelme van reklamalni.

    Az igazi megoldas egyebkent az lenne, ha minden orszagnak sajat fo DNS szervere lenne, amit az adott orszag teruleten kotelezo lenne hasznalni es ezen a szerveren be lehetne allitani, hogy melyik TLD hova mutasson. Igy nem egy amerikai ceg kezelne a domain-eket, hanem minden allam maga eldonthetne, hogy a kereskedelmi domain-ek hova is mutassanak. Ezt a megoldast valasztotta egyebkent Kina es probalja bevezetni Oroszorszag. Igy ha valamilyen okbol fogva az adott orszagot levagja a DNS rendszerrol az amerikai IACNN privat ceg (vagy csak megszakad a kapcsolat a fo szerverekkel), akkor sem esik darabokra az adott orszag DNS rendszere es minimum a sajat nemzeti cimeik, idealisabb esetben minden a levalas pillanataban ismert kereskedelmi cim is mukodokepes marad. Alapvetoen nagyon sokat javitana a net stabilitasan, ha ezt kotelezove tennek minden allam eseten. (a nemzeti top level domain-t kezelo szerverek pont meg is felelnenek mint egyfajta cache / shadow copy szerver csoport minden mas cim szamara)

    ps: Elvileg az EU-n belul is van egy hasonlo rendszer, de jellemzoen minden szolgaltato maga donti el, hogy hogyan epiti ki, beleertve a blokkolando dns cimek kezelesenek modjat es azt, hogy milyen cimet meddig cache-el, tovabba azt is, hogy elerhetove teszi-e a helyi, orszagspecifikus TLD-k feloldasat az IANA szerverein valo athaladas nelkul. (ez biztositana a helyi cimek uzembiztossagat ha az amerikai szerverek valamiert kiesnek)