• kvp
    #1
    A nem feltorheto titkositasok elleni vedekezesben az egyetlen jarhato ut az osszes ismeretlen vagy nem tamogatott protokoll betiltasa lenne. Ez nagyjabol magaval vinne az osszes nem bongeszos online jatekot is, meg szinte minden modern nem http-t hasznalo szolgaltatast, meg a ceges vpn-eket is. Ez utobbi azert is jo lenne, mert ezzel szinte az osszes nemetorszagban talalhato ceges halozatot levagnak a ceg tobbi rendszererol. Ellenben a cleartext-es protokollokon at mukodo, adatrejtest alkalmazo valodi titkositott kommunkaciot tovabbra sem vennek eszre vele.

    A klasszikus megoldas egyebkent a nagy kinai tuzfal szigoritott valtozata lenne, ahol minden kulfoldi cegnek vagy nagykovetsegnek is le kellene adnia a kulcsait, hogy kinyissak neki a tuzfalat. A nepszeru szolgaltatasok, mint pl. a facebook pedig indithatnanak titkositas es barmifele vedelem nelkuli szolgaltatasokat a tuzfalon belul elo nemet lakossag szamara.

    A majdnem teljesen biztonsagos megoldas pedig az eszak koreai rendszer, ahol elvileg csak megbizhato emberek ferhetnek hozza a kulso halozathoz, mindenki mas csak a helyi intranetet lathatja. Amennyiben a facebook es a tobbi nagy szolgaltato keszit egy Nemetorszagon beluli, a normal szolgaltatasok turkozott es cenzurazott, tovabba titkositatlan valtozatat tartalmazo oldalt, akkor az atlagos felhasznalok nem latnanak szinte semmit az egesz tiltasbol, csak azt, hogy a nagy ismert oldalak kivetelevel nem tolt be semmi a gepukon. Ez azert is elonyos lenne, mert igy a nemet allam konnyebben tudna szurni a nemkivanatos hireket, amiket a hagyomanyos mediaban mar jelenleg is blokkolnak.