• Sydra
    #8
    Hasonlítsd össze a mostani életszínvonaladat a 200 évvel ezelőtti átlag életszínvonallal! A mérhetetlenül látványos különbséget a 200 évnyi befektetés és gazdasági növekedés eredményezi. A gazdaság nem önmagáért van, hanem azért, hogy az emberi életet jobbá tegye.

    "A befektetés elsősorban a profit növelését célozza"
    Minden amit az emberek csinálnak azt közvetve vagy közvetlenül a személyes haszon reményében teszik. Értelmetlen kipécézni társadalmi rétegeket, hogy "na ők az önző köcsögök", mert mindenki az.
    Ami fontos: Amennyiben a piac mentes az erőszaktól, minden csere és szerződés önkéntes. Ebből következik, hogy mindenki csak akkor cserél vagy szerződik, ha többet nyer rajta, mint amennyit bele tesz. A gazdaság így a kölcsönösen előnyös megállapodásokon keresztül pozitív összegű játszmává válik és növekedésnek indul. Azaz lehet, hogy a befektető csak a saját hasznát nézi, de ahhoz, hogy hasznot hajtson mindenki mással is jót kell tennie, akivel interakcióba kerül.
    A bajok meg az elszegényedés mindig ott kezdődnek, amikor valaki lop, csal, rabol, erőszakkal kényszerít, vagy az államot kéri meg, hogy az ő nevében tegye meg ugyanezeket. Ilyenkor a gazdasági interakciók kölcsönösen előnyös helyett kizsákmányolóvá válnak, ami miatt az egyik társadalmi réteg, vagy különböző mértékben az összes fokozatosan elszegényedik.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.05.31. 15:01:21