• kvp
    #5
    " Első lépésben ezt kellene kiváltani, mondjuk egy EU-s szervezet által. Nem is értem, miért nincs ez még készen!?"

    Volt ilyen. EU-s (Francia) fejlesztes, meg a 80-as evek vegefele. A postai cimhez hasonlo email cimekkel, teljesen sajat halozattal es protokollokkal. Brusszelben meg be is vezettek. Aztan senki nem hasznalta, mert az internet mukodott es hasznalhato volt, a kozos EU-s fejlesztes meg agyhalott design-t kepviselt. Egy ideig az amerikaiak kozzul az IBM meg tamogatta szoftveresen, aztan mar ok sem. Vegul az egesz EU-s igazgatast atraktak a ma is hasznalt internet alapu technologiakra, beleertve az email-t es a webes protokollokat. Ezek meg raadasul ugyanugy nyilt szabvanyok voltak mint az ISO/OSI rendszer, csak hasznalhatoak. Szoval a EU-s vezetes jobb ha nem szol bele a szamitastechnikaba, mert sokminden mas mellett ehhez sem ertenek...

    A nemzetkozi nagyvallalati monopoliumokkal az a problema, hogy egyetlen allamnak sincs joga feldarabolni oket, az ensz-en pedig valoszinutlen, hogy keresztul menne barmi hasonlo. Raadasul sok ceg mar megelozte a feldarabolast es maga szervezte szet magat apro vallalatokra, mint pl. a Google ernyoszervezete, az Alphabet (a betulevesbol jott a nev). Ez viszont mar nem cegkent, hanem befektetesi csoportkent uzemel es egy nagytokes befektetesi csoportot mar nem hagyna feldarabolni egyetlen masik sem, mert tudjak, hogy aztan ok jonnenek.

    A facebook ennel integraltabb es szorosabb iranyitas alatt all, viszont a fo termekuket, magat a facebook platformot nem lehet feldarabolni, mivel egyetlen webes szolgaltatas az egesz, ami egyetlen nagy kozos adatbazisra epul. Egy termekrol van szo es csak addig er valamit amig egyben van, ugyanis ha barmely felhasznalo nem kepes elerni barmelyik masikat, akkor a rendszer hasznalhatatlan. Minden mas (whatsapp, instagram, stb.) is ugyanabba az adatbazisba dolgozik es igazabol csak a grafikus feluletuk es az engedelyezett muveletek listai ternek el, hogy minel tobb embernek tetszen a szolgaltatas.