• apucsabi
  #13
  "A Facebook is csak ezt csinálja, ez egy magánszervezet és azt tilt ki, akit akar; egy ilyen kis fasiszta seggfej kitiltását pedig én is helyeslem!"

  -> Ha én partit rendezek otthon és meghívom 2 haveromat, azok meg elhívják 2 ismerösüket, akkor én megtehetem azt, hogy ha illetlenül viselkedik valamelyikük, akkor páros lábbal rúgjam ki öket az otthonomból. Sima ügy, az én otthonom -> én rendelkezem.
  Tegyük fel, hogy Mark Zuckerberg - nagyon gazdag ember - megvásárol egy hatalmas birtokot ahol partit rendez. A parti akkora, hogy ott megjelenik 2.38 milliárd (facebook users as of March 31, 2019.) ember és napi rendszerességgel közösségi életet él: tartalmat generál, véleményt oszt meg, helyi kis-közösséget alkot már több, mint 10 éve. Nevezhetö-e ebben az esetben a birtok Mark Zuckerberg privát helyének, ahonnét azt dob ki akit akar?

  Szerintem, ha egy térben kritikus mennyiségü ember gyülik össze (ha tetszik- ha nem) az már megszünik otthonnak lenni és közösségi térré válik. Ès, hogy mi történhet a közösségi terekben, azt törvény szabályozza és nem a "Házirend". Azért a törvény szabályozza és nem a házirend, hogy a civilizációs vívmányaink garantálhatóak maradhassanak.

  Ennél fogva Mark Zuckerberg-nek bár hatalmas a birtoka, de a törvények rá is vonatkoznak (szólásszabadság biztosítása, diszkrimináció tiltása a közösségi terekben, stb..) és ezért nem rúghat önkényesen bárkit ki a "rendszeréböl". Ezért nem szabad, hogy mindenhatónak gondoljuk magunkat a magántulajdon területét illetöen, mert pl. a magántulajdon területén nemcsak fizikai formában kövehetö el büncselekmény.
  Utoljára szerkesztette: apucsabi, 2019.06.07. 13:43:52