• TokraFan
    #51
    "Vagyis a nyugat lustaságból és profitéhségből önként vitte oda és adta át a technológiáját, és azt képzelte, hogy egy ilyen régi kultúra semmit nem fog tanulni"

    khmm...Semmiféle technológiát nem adott át! Kiszervezte a gyártást, ami csak annyit jelent, hogy oda viszi a gyárat az óccsó munkaerő miatt (ahogy azért van nálunk az A*di meg a többi multi is, mert itt óccsó a munkaerő, nem azért, mert bárkit is érdekel egy magyar paraszt megélhetése). Az nem volt része a történetnek, hogy Kína a legális beruházás mellett, illegálisan technológiát is lop, majd az eredeti brandre köpésig hasonlító termékekkel árasztja el a piacot (kedvencem a Lego/kínai megfelelőe a Lepin, hogy rohadnának meg)! Érted a különbséget a legális beruházás és az illegális technológia/szellemi termék/szabadalom lopás között? Mert ha nem, akkor tényleg nem érdemes ezt a vitát folytatni.

    Ez a profitéhség duma meg nagyon rossz, mert Te bizonyára nem oda mész dolgozni, ahol több fizetést kapsz? Miért gondolják azt az egyeszerű emberek, hogy egy vállalkozó nem pont úgy a saját profitjáért hajt, mint az egyszeri melós? A melós sem fog senkinek a két szép szeméért dolgozni, ha nem fizetik meg. A vállalkozó meg nem fog ott dolgoztatni, ahol hatszor annyi költsége van, ha létezik olyan hely is, ahol hatszor kevesebb. Ez egy faék egszerű alaphelyzet, csak az átlag melós érzi úgy, hogy neki persze jár a jobb fizetés, de a vállalkozónak ezzel szemben karitatív módon kéne a piacon működnie. Természetesen ez nincs így, mindenki a nagyobb profitra hajt, a legutolsó segédmunkás is (csak nála a fizetés a profit)!

    "Még rosszabb is, mert az a szürkeállomány hiányozni fog abból az országból"

    Basszus, persze, hogy hiányozni fog, de ki kényszerítette azokat az embereket arra, hogy elmenjenek? Senki! Jobb ajánlatot kaptak, ennyi. Mondom, tetszett volna nem stadiont építeni, hanem többet ajánlani azoknak a tudósoknak és szakembereknek, akik elmentek/mennek ma is. Ha te holnap úgy döntesz, hogy elmész máshová mert jobb a fizetés -tehát jobb életet biztosíthatsz a családodnak és magadnak is-, akkor a te szakértelmed is hiányozni fog, de már bocs, a kőműves elmehet külföldre, a tudósnak meg érted kéne dolgoznia az éhhalál szélén, csak mert neked hiányozna a szürkeállománya? Tessék megfizetni és megbecsülni azt a szürkeállományt idehaza, és akkor senki nem fogja tudni elszívni! Period!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.05.23. 13:21:48